News

Cadavrele mai multor copii, aduse de valuri pe o plajă din Libia. Ambarcațiunea pe care se aflau s-a răsturnat

Fotografii cu trupurile unor copii aduse de valuri pe o plajă din Libia au fost făcute publice de un ONG ca un semnal de alarmă asupra crizei migrației.
26.05.2021 | 10:30
Cadavrele mai multor copii aduse de valuri pe o plaja din Libia Ambarcatiunea pe care se aflau sa rasturnat
ADVERTISEMENT

Potrivit uneia dintre organizațiile de caritate care a postat fotografiile pe Twitter, copiii călătoreau cu părinții lor într-una dintre numeroasele ambarcațiuni care au plecat din Libia în ultimele zile.

Cadavrele mai multor copii, aduse de valuri pe o plajă din Libia. Ambarcațiunea pe care se aflau s-a răsturnat

Organizațiile de caritate au postat fotografii ale cadavrelor copiilor și chiar bebelușilor aduse de valuri pe o plajă din Libia, în încercarea de a trage un semnal de alarmă asupra crizei migrației la granițele Europei.

ADVERTISEMENT

„Sunt încă șocat de grozăvia situației”, a scris Oscar Camps, fondatorul Proactiva Open Arms, pe Twitter. „Acești copii și femei aveau vise și proiecte de viață. Trupurile lor stau de peste trei zile abandonate pe plaja din Zuwara, Libia. Nimănui nu-i pasă de ei.”

Nancy Porsia, jurnalistă italiană și expertă în Libia, a declarat că trupurile au fost descoperite sâmbătă pe o plajă din Zuwara, când au fost adunate de armata libiană și îngropate în cimitirul din apropierea Abu Qamash.

ADVERTISEMENT

Imaginile au fost comparate cu fotografia lui Alan Kurdi, copilul de trei ani care a fost găsit cu fața în jos pe o plajă turcească în 2015, ceea ce a atras atenția publicului asupra crizei refugiaților.

„Imaginile cu trupuri de bebeluși și copii mici aduse de valuri pe o plajă din Libia sunt inacceptabile”, a spus Mario Draghi, premierul italian, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Publicarea imaginilor a venit în momentul în care Draghi îl întâlnea pe președintele francez, Emmanuel Macron, la Bruxelles pentru a discuta despre gestionarea sosirilor migranților și perspectivele de stabilizare în Libia și Africa centrală cu ajutorul unei cooperări franco-italiene consolidate.

Un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru migrație din Italia a spus că nu este clar când au plecat victimele din Libia și ce s-a întâmplat cu nava lor.

ADVERTISEMENT

„Sunt imagini dramatice”, a spus Flavio Di Giacomo. „Încercăm să aflăm exact ce s-a întâmplat împreună cu colegii noștri din Libia. Există multe naufragii care nu sunt niciodată înregistrate. Nu putem exclude faptul că poate fi unul dintre acestea.”

Mii de oameni au plecat din Libia spre coastele Europei în ultimele săptămâni, în timp ce traficanții de persoane profită de mările calme pentru a lansa zeci de bărci. Mulți nu ajung niciodată la destinație.

Săptămâna trecută, autoritățile tunisiene au declarat că zeci de oameni au murit într-un naufragiu în largul coastelor Tunisiei, în timp ce în aprilie peste 130 de persoane au murit când barca lor de cauciuc s-a răsturnat în apele furtunoase de lângă coastele Libiei.

Potrivit agenției ONU pentru migrație, aproximativ 630 de persoane au murit în centrul Mediteranei în acest an în timp ce încercau să ajungă în Europa.

ADVERTISEMENT
Tags: