News

Cadavrele soldaților ruși, date la schimb pentru cele ale ucrainenilor. Grupul Laleaua Neagră colectează trupurile celor uciși pe câmpul de luptă: “Le înapoiem familiilor”

Voluntarii din grupul Laleaua Neagră recuperează cadavrele soldaților ruși. Kievul le dă la schimb pe trupurile propriilor soldați
18.03.2023 | 10:15
Cadavrele soldatilor rusi date la schimb pentru cele ale ucrainenilor Grupul Laleaua Neagra colecteaza trupurile celor ucisi pe campul de lupta Le inapoiem familiilor
Voluntarii ucraineni au dezgropat 311 soldați ruși în zonele eliberate de sub ocupația rusă Sursa foto: The Guardian / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Laleaua Neagră este o organizație ucraineană care a luat naștere în urmă cu peste două decenii pentru a găsi și identifica cadavrele soldaților ucraineni dispăruți din Primul și al Doilea Război Mondial.

Voluntarii din grupul Laleaua Neagră recuperează cadavrele soldaților ruși

Odată cu invadarea Crimeii de către Rusia, munca lor s-a concentrat pe găsirea sutelor de militari ucraineni dispăruți în conflictul din estul Ucrainei. Din februarie 2022 se ocupă de colectarea trupurilor soldaților ruși abandonate în Ucraina de la începutul celei de-a doua invazii a Moscovei.

ADVERTISEMENT

Într-un sat pustiu din nordul Donețkului, un grup de voluntari a pornit în misiunea de a extrage două cadavre rusești putrezite dintr-o pivniță de lângă o casă distrusă. Cei doi ruși, care purtau uniforme de vară, fuseseră plasați în pivniță probabil de către colegii lor de luptă, relatează The Guardian.

Satul, Krasnopillia, nu este departe de orașul Izium, care a trecut de mai multe ori din mâinile ucrainenilor în cele ale rușilor înainte ca forțele ucrainene să îl recucerească în septembrie. Până în martie, cele două cadavre se descompuseseră în așa măsură încât abia mai miroseau și erau identificabile doar prin plăcuțele de identificare.

ADVERTISEMENT

Scopul grupului este de a colecta cadavre rusești pentru a le schimba cu cele ucrainene, deoarece un soldat nu poate fi declarat mort de către stat până când nu există un cadavru, însă procesul de extragere a acestora este extrem de riscant.

La fel ca o mare parte din zonele eliberate de sub ocupația rusă, Krasnopillia este presărată cu mine antipersonal. Rusia a folosit sisteme de minat de la distanță care împrăștie mine minuscule din aer. Au existat, de asemenea, mai multe cazuri în care forțele rusești au pus capcane în cadavre și case înainte de a se retrage.

ADVERTISEMENT

“Minele sunt lansate din rachete și astfel pot fi oriunde. Pot fi prinse chiar și în copaci și pot fi aruncate în vânt”, a declarat un voluntar, Artur, care pilota o dronă donată pentru a documenta recuperarea cadavrelor.

Laleaua Neagră a dezgropat 311 soldați ruși din februarie 2022

Recuperatorii voluntari ucraineni de cadavre aparțin unui grup numit Black Tulip și spun că au dezgropat 311 soldați ruși în zonele dezocupate începând din februarie. Alcătuit din aproximativ 10 voluntari, ei sunt unul dintre mai multe grupuri, precum și unități militare ucrainene, care răscolesc zonele dezocupate și liniile de front în căutarea cadavrelor.

ADVERTISEMENT

Oleksiy Yukov, liderul Lalelei Negre, a declarat că era un vizitator frecvent al satului înainte de luna februarie a anului trecut. Pasionat de armată, el obișnuia să dezgroape schelete din cel de-al Doilea Război Mondial, iar în 2014 a început să lucreze în no man’s land-ul dintre linia frontului rusesc și cel ucrainean.

Își amintește că pe strada acum goală locuiau șase familii. Majoritatea sătenilor au reușit să plece, dar mai mulți au fost uciși, a spus el. Un cuplu care s-a întors să își vadă casa distrusă a observat o cască care ieșea din pivniță și l-a sunat pe Yukov.

Cei doi soldați ruși – ale căror rămășițe vor fi examinate, iar obiectele personale, precum banii, cartea de identitate și documentele înregistrate – vor fi dați la schimb contra trupurilor soldaților ucraineni după examinarea medico-legală, au declarat voluntarii.

Schimbul de cadavre între Rusia și Ucraina este un proces extrem de secret, iar numărul total trimis nu a fost dezvăluit de niciuna dintre părți. O sursă care participă frecvent la aceste schimburi și care a fost de acord să vorbească sub rezerva anonimatului a declarat: “Cel puțin 20 de schimburi de corpuri de soldați au avut loc între cele două țări de la începutul invaziei rusești”.

Schimburile de cadavre au loc la granița ruso-ucraineană sau pe linia frontului, sub supravegherea autorităților militare ale țărilor, potrivit sursei.

Identificarea cadavrelor poate fi o provocare

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a participat la mai multe operațiuni. “Prin această activitate, am reușit să aducem înapoi sute de soldați căzuți la datorie, care pot fi apoi identificați și, în cele din urmă, înapoiați familiilor lor pentru a fi înmormântați”, a declarat un purtător de cuvânt al CICR în Ucraina, Achille Després.

Dar identificarea cadavrelor poate fi o provocare. Cadavrele rușilor sunt găsite ocazional arse, uneori de către populația locală din motive de igienă, iar alteori de către armata rusă, într-o încercare aparentă de a-și ascunde pierderile.

“Am găsit cinci ruși în regiunea Lyman ale căror cadavre au fost arse”, a declarat Yukov, despre un oraș care a fost ocupat de forțele ruse până la începutul lunii octombrie. “Sunt unii care încearcă să își ascundă pierderile pentru a nu fi nevoiți să-i care cu ei. În alte cazuri, localnicii au ars cadavrele pentru că mirosul era foarte urât.”

Serviciile de securitate ucrainene cred că trupurile a mii de soldați ruși morți sunt eliminate în mod informal, deoarece Kremlinul îi înregistrează ca fiind “dispăruți în misiune”.

Cadavrele rușilor, arse de proprii camarazi

O convorbire telefonică interceptată de la un soldat rus în luna a dezvălui că acei camarazi ai săi care au fost uciși au fost îngropați într-o “groapă de gunoi de înălțimea unui om” chiar lângă Donețkul ocupat. “Este atât de mult Cargo 200 [codul militar pentru soldații morți] încât munții de cadavre au o înălțime de 2 metri”, a spus el în convorbire. “Nu este o morgă, ci o groapă de gunoi. Este masivă.”

“Pur și simplu îi aruncă acolo”, a spus un soldat rus într-un alt apel interceptat. “Și apoi, mai târziu, este mai ușor să faci să pară că au dispărut fără urmă. Este mai ușor pentru ei să pretindă că sunt pur și simplu dispăruți, și asta este tot.

În noiembrie anul trecut, The Guardian a vorbit cu zeci de localnici și muncitori din Herson care au declarat că forțele rusești au folosit o groapă de gunoi locală pentru a arde cadavrele soldaților ruși căzuți în timpul celor șase luni de ocupație.

ADVERTISEMENT