Sport

Cade recordul în finala de 100 de metri liber?! Experţii susţin că David Popovici poate reuşi o performanţă extraordinară

Evoluțiile entuziasmante ale lui David Popovici pun în pericol recordul mondial în proba de 100 metri liber, susțin experții în natație. Românul s-a calificat în finala probei ”regină” cu cel mai bun timp.
22.06.2022 | 10:50
Cade recordul in finala de 100 de metri liber Expertii sustin ca David Popovici poate reusi o performanta extraordinara
Specialiștii în natație îl văd pe David Popovici capabil să doboare și recordul mondial în proba de 100 metri liber. Sursa foto: swimmingworldmagazine.com
ADVERTISEMENT

Cronometrat în 47 de secunde și 13 de sutimi, David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta. Experții în natație iau un calcul un nou record al lumi, mai ales că performanța reușită de înotătorul român în semifinale reprezintă un nou record mondial de juniori.

„Swimming world magazine” îl elogiază pe David Popovici

Omul momentului în sportul românesc, David Popovici, are lumea la picioare după ce a triumfat în finala probei de 200 metri liber corectând pentru a patra oară recordul mondial.

ADVERTISEMENT

La mai puțin de 24 de ore de la triumful fabulos, fenomenalul sportiv de doar 17 ani a făcut o nouă cursă sclipitoare, de această dată în semifinale la 100 metri liber. Cu timpul de 47 de secunde și 13 de sutimi, David Popovici a stabilit un nou record mondial de juniori. Totodată, românul este pe locul 9 în clasamentul celor mai bune rezultate all-time.

Specialiștii din natație anticipează că românul pune în pericol recordul lumii în proba ”regină”.

ADVERTISEMENT

”Dintr-o performanță sclipitoare în proba de 200 de metri liber, unde a câștigat primul titlu mondial, adolescentul român David Popovici a transferat acel succes în proba de 100 de metri liber.

Starul în vârstă de 17 ani a strălucit în preliminariile probei, înregistrând 47.60, cel mai bun timp dintre sportivii calificați în semifinalele probei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Popovici a fost cu doar 30 de zecimi de recordul său mondial de juniori, care este în acest moment 47.30”, nota platforma de specialitate swimmingworldmagazine.com  înainte de semifinalele probei de 100 metri lberi.

Apoi, după semifinale, același site nota că în absența starului Caeleb Dressel, David Popovici are mari șanse să bată actualul record mondial de seniori.

ADVERTISEMENT

„În primele zile de la Campioantele Mondiale, două recorduri mondiale au fost stabilite, grație europenilor Thomas Ceccon și Kristof Milak. În sesiunea de miercuri seară, două alte recorduri mondiale vor fi în pericol, grație noilor staruri David Popovici și Leon Marchand.

Ceccon a oprit cronometrul la 51.60, în finala de 100 de metri spate, pentru un aur mondial cu record, iar o zi mai târziu Milak a stabilit cea mai bună performanță din istorie la 200 de metri fluture (1:50.34).

Cei doi ar putea să aibă companie în această seară: deja campion mondial la 200 metri liber, românul David Popovici e marele favorit să câștige aurul și la 100 metri liber. Campionul mondial în exercițiu, Caeleb Dressel s-a retras înainte de semifinale, din cauza unor probleme medicale, iar Popovici a fost magnific, oprind cronometrul la 47,13 secunde.

Timpul stabilit nu e departe de cea mai bună performanță din istorie, a lui Cesar Cielo, stabilită în 2009 (46,91). Când Popovici a câștigat titlul mondial la 200 metri liber, a “tăiat” mai mult de jumătate de secundă din timpul de calificare în finală. Dacă românul va reuși din nou să își îmbunătățească performanța din semifinale, recordul mondial e în mare pericol.”

David Popovici, din record în record

Dinamovistul David Popovici este adolescentul teribil la natației mondiale. La doar 17 ani a doborât deja mai multe recorduri europene și mondiale.

A uimit lumea încă de anul trecut când, la Campionatele Europene de natație de la Foro Italico, a corectat de câte două ori recordurile lumii în probele de 100 și 200 metri liber.

Deși s-a numărat printre cei mai tineri participanți la Jocurile Olimpice de la Tokyo, românul a fost la doar două sutimi de secundă de medalie, la 200 metri liber.

La sfârșitul anului trecut, David Popovici a fost votat cel mai bun tânăr sportiv din Europa în sporturile olimpice de vară și a fost distins cu ”Premiul Piotr Nurowski pe anul 2021”.

ADVERTISEMENT