News

Căderile uriașe de precipitații, o anomalie a vremii? Explicațiile meteorologilor pentru fenomenele extreme

24.06.2020 | 12:59
Caderile uriase de precipitatii o anomalie a vremii Explicatiile meteorologilor pentru fenomenele extreme
ADVERTISEMENT

Luna iunie a anului 2020 este una foarte capricioasă. Românii s-au obișnuit deja să plouă în fiecare zi și se întreabă dacă nu este o anomalie a vremii să fie cantități atât de mari de precipitații. 

Din păcate, aceste precipitații vin și cu inundații, se formează viituri și mulți oameni care stau în zonele de risc rămân fără locuințe. FANATIK a vorbit cu Florinela Georgescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie, care a explicat fenomenele extreme din această perioadă:

ADVERTISEMENT

“Luna iunie este cea mai ploioasă din an. Nu este anormal că plouă mult în iunie. Este bine pentru refacerea rezervei de apă din lacuri, râuri. Asta, în mod normal. Doar că din când în când pot apărea episoade mai ploioase decât normalul. 

Căderile uriașe de precipitații, o anomalie a vremii? “Categoric va fi printre cele mai ploioase luni din istorie”

S-a întâmplat și anii trecuți. Deocamdată recordul rămâne iunie 1969, după care urmează luna iunie a anului 2018, chiar acum doi ani. Iunie din acest an nu s-a terminat să vedem unde se clasează printre anii cei mai ploioși, dar este categoric va fi. 

ADVERTISEMENT

Și cât de ploios a fost putem vedea urmărind cantitățile cele mai mari care au căzut în unele zone ale țării, pe de altă parte, care au fost ploile mai puternice care au adunat cantități mari de apă în perioade scurte de timp.

Din acest punct de vedere, în zonele de deal și de munte, deja cantitatea de apă adunată până acum este de trei-patru ori mai mare decât media climatologică a ultimelor trei decenii”, a spus Florinela Georgescu.

ADVERTISEMENT

“De acum încolo ne putem aștepta ca încă să mai plouă în următoarea perioadă”

Meteorologul a spus că prognoza arată că ploile vor continua și în următoarea perioadă, însă va fi o ameliorare:

“De acum încolo ne putem aștepta ca încă să mai plouă în următoarea perioadă, doar că putem avea o ameliorare în regimul precipitațiilor, urmând să fim foarte atenți în zonele de deal și de munte”. 

ADVERTISEMENT

Record de precipitații la Băneasa: “În 21 iunie au căzut în total 85 de litri pe metru pătrat în 24 de ore”

S-au înregistrat și câteva recorduri de precipitații în această perioadă, iar unul dintre aceste recorduri a fost stabilit duminica trecută, la București, când au căzut 85 de litri pe metru pătrat:

“Pe lângă acea medie de care vă vorbeam aveam și niște recorduri de depășire a cantității totale de apă. De exemplu, la stația Slobozia avem așa: cantitatea cea mai mare de apă adunată într-o lună iunie a fost în 1957 de 143 de litri pe metru pătrat. Anul acesta, până în acest moment am adunat peste 260 de litri. Este un record absolut.

Mai avem la București. În 21 iunie au căzut în total 85 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, ceea ce iar este un record pentru că anterior, în 13 iunie 1958. Trebuie să subliniem acest lucru. Pe durate scurte de timp s-au acumulat cantități foarte mari de apă”, a conchis Florinela Georgescu.

Miercuri este o zi în care nu se anunță precipitații în Capitală, însă ploile vor reveni, cel mai probabil, joi când prognoza arată 80% șanse de precipitații cu descărcări electrice.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: