Sport

Cadoul Federației pentru David Popovici! Dublul campion mondial Jim Montgomery vine în România să-l cunoască pe cel care i-a egalat recordul

David Popovici (17 ani) va face cunoștință cu cel căruia i-a egalat recordul vechi de 49 de ani. Federația Română de Natație și Pentatlon Modern vrea să îl aducă în țară pe Jim Montgomery (67 de ani).
24.06.2022 | 00:08
Cadoul Federatiei pentru David Popovici Dublul campion mondial Jim Montgomery vine in Romania sal cunoasca pe cel care ia egalat recordul
David Popovici (17 ani), doar al doilea sportiv din istorie care ia aurul mondial la 100 m și 200 m liber. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

David Popovici a scris istorie la Budapesta, acolo unde au fost organizate CM de natație. Sportivul de la CS Dinamo a cucerit medalia de aur atât în proba de 100 de metri liber, cât și în cea de 200 de metri liber. Această uluitoare peformanță mai fusese atinsă de un singur om: americanul Jim Montgomery, în 1973, la Belgrad.

Jim Montgomery vine în România să îl cunoască pe David Popovici! Surpriza forului condus de Camelia Potec

Silviu Anastase, șeful delegației României la Campionatele Mondiale de înot de la Budapesta, a dezvăluit că forul condus de Camelia Potec îi pregătește un „cadou” uriaș lui David Popovici.

ADVERTISEMENT

Federalii vor să îl aducă în țară chiar pe Jim Montgomery, pentru a face cunoștință cu David, românul care i-a egalat recordul. În 1973, americanul avea 18 ani, cu unul mai mult decât are acum „Racheta din România”.

„Am un prieten foarte bun în Statele Unite ale Americii, pe Robert Pinter. Deja am vorbit cu el, pentru că vrem să-l aducem în România pe John Montgomery, cel care acum 49 de ani a reușit și el să devină campion mondial atât la 100 cât și la 200 de metri, la același Campionat Mondial.

ADVERTISEMENT

Când vorbim despre David Popovici este corect să-l pomenim și pe antrenorul Adrian Rădulescu. Primul și singurul antrenor al lui David, de când David avea nouă ani. Vedem că atunci când visurile sunt comune, ele se împlinesc.

La Budapesta, specialiști uriași ai lumii nu au reușit să facă o anliză despre performanța lui David. Sunt toți uluiți. David a schimbat înotul. Deja se spune că a fost înot până la David și va fi înotul după David Popovici.

ADVERTISEMENT

Nici Phelps nu a reușit așa ceva. Când va ieși pe locul doi, românii nu îi vor putea face nimic, pentru că suntem noi aici, alături de el”, a declarat Silviu Anastase, la Radio Gold FM.

Performanţa pe care au realizat-o doar Jim Montgomery și David Popovici nu a fost atinsă de nume uriașe din istoria natație, precum legendarii Ian Thorpe, Michael Phelps, Ryan Lochte sau Caeleb Dressel, toţi multipli campioni olimpici.

ADVERTISEMENT

„Racheta din România”, în Top 10 timpi all-time la probele unde a câştigat aurul

Pe lângă performanţa uluitoare de a lua două titluri mondiale, David Popovici a intrat şi în Top 10 timpi all-time la probele de 100 şi 200 de metri liber. La 200 de metri liber, românul a înregistrat un timp de 1:43.21, în finală, şi ocupă locul 4 în Top 10 all-time. Bucureșteanul este depăşit doar de Paul Biedermann, deţinătorul recordului mondial al probei, Michael Phelps şi Yannick Agnel.

În semifinala de la 100 de metri liber, Popovici a terminat cursa în 47.13 secunde şi a pătruns în Top 10 all-time. Acum, „Racheta din România” ocupă locul 9 în acest clasament, condus de Cesar Cielo, cu 46.91 secunde, recordul mondial al probei „regină”.

ADVERTISEMENT