Fotbal international

Cadoul lui Putin pentru Trump, sursă de spionaj pentru ruşi? Ce conţine mingea

27.07.2018 | 09:28
Cadoul lui Putin pentru Trump sursa de spionaj pentru rusi Ce contine mingea

Experţii în cibernetică ai Casei Albe trag un serios semnal de alarmă asupra cadoului făcut de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, omologului său american Donald Trump,cu prilejul summitului de la Helsinki, desfăşurat la puţin timp după încheierea turneul final al Campionatului Mondial din Rusia şi finalizat cu succesul Franţei. Ei consideră că mingea pe care Donald Trump a primit-o în dar de la şeful statului rus ar putea conţine componente care să permită realizarea unei acţiuni de spionaj cibernetic.

Mingea “Adidas Telstar” ar conține un transmițător NFC, ceea ce americanii speculează că ar putea prezenta un risc de securitate. Spionajul cibernetic este un subiect care a figurat pe agendă încă din 2016, de la acele atacuri cibernetice ale Rusiei care ar fi afectat sistemul electoral la alegerile prezidențiale din Statelor Unite ale Americii.

Cadoul lui Putin pentru Trump. Experţii americani îl analizează pe toate părţile

CNN vine cu informaţii care alimentează aceste suspiciuni şi care au determinat chiar reacţii oficiale din partea unor persoane care fac parte din sistemul de securitate al Casei Albe. Cipul din interiorul balonul este același care e folosit de smartphone-uri pentru a efectua plăți. Acesta lucrează pe bază de proximitate și este inclus în balon pentru a-i furniza “proprietarului” mingii “informații exclusive despre minge, produsele Adidas care țin de fotbal, competiții, etc”, așa cum explică firma pe site-ul oficial. În același timp, chipul e folosit și tehnologia “Goal Line” (linia porții).

CNN explică în ce constă pericolul pentru siguranţa SUA şi a preşedintelui Donald Trump. Se presupune că acest cip din interiorul mingii ar putea fi foarte uşor piratat de hackerii ruşi. Deși “Casa Albă” nu a refuzat darul, Serviciul Secret al Statelor Unite a avertizat că “toate cadourile vor trece printr-o evaluare amănunțită”.

Cadoul lui Putin pentru Trump, sursă de spionaj pentru ruși.Americanii se tem de spionaj cibernetic din partea hackerilor ruşi

Cadoul lui Putin pentru Trump, sursă de spionaj pentru ruși. Americanii se tem de spionaj cibernetic“Dacă cineva a avut intenții rele, a ales probabil tehnologia greșită”, a spus Scott Schober, expert în securitate cibernetică, precizând că e “imposibil să-i scoți conținutul” inclus în NFC, dar nu e exclusă posibilitatea ca acest cip să fie piratat dinainte. În esență, ar putea exista posibilitatea ca datele de pe telefonul mobil să poată fi transmise prin cipul mingii, în caz în care cele două obiecte sunt suficient de apropiate, chiar prin tehnologia NFC.