News

Cadouri şocante pentru olimpicii naţionali la matematică. Elevii au primit albume cu inculpatul Dumitru Buzatu

Olimpiadă Națională de Matematică în Județul Vaslui. Copiii au primit poze cu Dumitru Buzatu și un text al acestuia despre Vaslui
13.05.2024 | 13:20
Cadouri socante pentru olimpicii nationali la matematica Elevii au primit albume cu inculpatul Dumitru Buzatu
Elevii de la Olimpiada Națională de Matematică găzduită de județul Vaslui au primit un album cu inculpatul Dumitru Buzatu. Ce scrie sub poza acestuia. Sursa foto: Vremea Nouă
ADVERTISEMENT

Într-un cadru festiv, Județul Vaslui a găzduit o nouă ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a. Organizarea acestui eveniment a stârnit serie de decizii controversate și dezbateri aprinse după ce elevilor li s-au oferit cadouri cu poza lui Dumitru Buzatu.

Poze cadou cu Dumitru Buzatu pentru elevii olimpici

Organizatorii au fost criticați pentru ideea de a oferi tuturor participanților un album turistic al județului Vaslui, în care figura în prim plan Dumitru Buzatu, acompaniat de un discurs despre frumusețea regiunii, potrivit Vremea Nouă.  Acest gest a fost perceput ca o încercare de auto-promovare politică, mai degrabă decât un act de apreciere pentru performanțele elevilor.

ADVERTISEMENT

„Operele personalităților și resursele turistice ale județului nostru nu sunt foarte bine cunoscute și puse în valoare. De aceea ne propunem să scoatem în evidență diversitatea oportunităților existente în județul nostru, în ideea de a îmbunătăți viața oamenilor de aici, care sunt destul de săraci”, precizează Dumitru Buzatu în ghidul pentru elevi.

În plus, subprefectul Mircea Gologan a avut o intervenție controversată la ceremonia de deschidere, arătând cu degetul spre presă ca principalul vinovat pentru problemele din județ, ignorând posibilele erori ale clasei politice și ale administrației locale, mai arată sursa citată. Însă, la festivitatea de premiere, discursurile s-au limitat la un ton formal și rigid, departe de entuziasmul politic văzut anterior.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, printre oficialități și funcționari, s-au remarcat și câțiva candidați politici care și-au arătat susținerea pentru educație și performanță, încercând să obțină capital de imagine în contextul unei campanii electorale.

Dumitru Buzatu prins în flagrant când primea mită

Menționăm că, în luna septembrie a anului 2023, Buzatu a fost surprins în timp ce primea suma de 1,25 milioane de lei ca mită de către DNA.

ADVERTISEMENT

Suma de bani urma să fie folosită pentru a avantaja o companie în obținerea unui contract. Banii în bancnote de 500 de lei au fost descoperiți de către echipa de anchetă în compartimentul portbagajului mașinii sale. Ulterior, a fost reținut și pus sub arest la domiciliu.

În ziua de luni, 29 aprilie, magistrații de la Tribunalul Vaslui au acceptat o parte din argumentele prezentate de avocații lui Dumitru Buzatu în cadrul dosarului în care acesta este învinuit că a primit o sumă de bani ilegală în valoare de 1,25 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Aceste înregistrări au fost efectuate de doi “informatori” implicați în dosar. Unul dintre aceștia este proprietarul unei companii de construcții care i-a oferit lui Buzatu o geantă cu bani atunci când a fost prins în flagrant, conform informațiilor furnizate de Digi24.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție (DNA) are ca termen limită data de 10 mai pentru a decide dacă solicită reîntoarcerea dosarului în vederea completării anchetei sau își menține acuzațiile și probele deja transmise instanței.

 

ADVERTISEMENT