Life

De ce se pun cadourile de Moș Nicolae în încălțări

De ce se pun cadourile de Moș Nicolae în încălțări în seara de 5 decembrie? Potrivit credinței populare, Nicolae obișnuia să-i ajute pe cei nevoiași și le oferea daruri copiilor.
05.12.2021 | 17:00
De ce se pun cadourile de Mos Nicolae in incaltari
ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției, în noaptea de 5 spre 6 decembrie Moș Nicolae vine la geamuri și pune cadourile în încălțări. Copiii cuminți primesc dulciuri și alte daruri, iar cei neascultători primesc, în schimb, o nuielușă.

Povestea darurilor aduse pe ascuns noaptea, în timp ce copiii dorm, a început cu foarte mult timp în urmă.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, este prăznuit în data de 6 decembrie în calendarul ortodox. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie.

De ce se pun cadourile de Moș Nicolae în încălțări, potrivit credinței populare

Moș Nicolae este un personaj real din hagiografia creștină, fiind sărbătorit în calendarul bizantin, latin, luteran și anglican în data de 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

Nicolae s-a născut în cetatea Patara din ţinutul Lichiei (astăzi, Kocademre în Turcia), în jurul anului 280. Făcea parte dintr-o familie înstărită, iar numele său în limba greacă se traducea ca „biruitor de popor”.

După ce părinții săi au murit, Nicolae a moștenit toată averea și a decis să o folosească pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Acesta a devenit cunoscut pentru credința și iubirea pentru semenii săi, pe care i-a ajutat la greu, dar mai ales pentru copii.

ADVERTISEMENT

Creștinii acelor timpuri au păstrat memoria minunilor săvârșite de Sfântul Nicolae. A readus la viață trei copii uciși, dar și un corăbier căzut de pe catarg.

De asemenea, a vindecat anumite boli incurabile și a oprit, prin intermediul postului și a rugăciunii, furtuna de pe mare și multe alte pericole.

ADVERTISEMENT

Nicolae obișnuia să-i ajute pe cei săraci fără ca aceștia să știe. În cazul în care era descoperit de cineva, ruga acea persoană să nu spună cuiva, ci să mulțumească lui Dumnezeu.

În prezent, moaștele Sfântului Nicolae se află la biserica din Bari, însă părți mici din ele au ajuns în mai multe biserici creștine. Unele se află la Mănăstirea Aninoasa din judeţul Argeş. Începând din secolul XIX, mâna dreaptă a Sfântului se află la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.

Legenda celor trei surori, una dintre cele mai cunoscute minuni săvârșite de Sfântul Nicolae

Potrivit credinței, legenda celor trei surori relatează una dintre multele minuni săvârșite de Nicolae. Se spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita pentru că nu aveau zestre, notează gds.ro.

Atunci când a venit vremea măritișului pentru fiica cea mare, Nicolae a lăsat un săculeţ cu aur noaptea, la uşa casei nobilului, poveste care s-a repetat și pentru următoarea fată. Când cea de-a treia fată a ajuns la vârsta măritișului, nobilul a stat de pază ca să afle cine le-a ajutat pe fetele lui.

Se spune că Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului de aur prin hornul casei, săculeț care a ajuns într-o șosetă agățată la uscat pe șemineu. Nobilul l-a văzut pe Nicolae, însă nu a putut șine secretul și îi mulțumea de fiecare dată când primea un cadou neașteptat.

Cei trei săculeți de aur oferiți fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur. Astfel, a apărut obiceiul agățării șosetelor pe șemineu pentru a fi umplute cu cadouri de Moș Nicolae.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

În calendarul popular românesc, iarna începe în noaptea de 5 spre 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. În popor, acesta poartă numele de Sânicoară și se spune că ar sta în stânga Domnului. În seara de Anul Nou, atunci când cerurile se deschid de trei ori, Sfântul Nicolae se vede cum stă la aceeași masă cu Dumnezeu și Sfântul Vasile.

Se spune că Sfântul Nicolae stă la miazăzi, întrucât Soarele răsare din această parte pe 6 decembrie. Conform credinței populare, Soarele este alungat de către Sfântul Nicolae, după care începe să răsară tot mai spre miazănoapte.

Se spune că Sâncioară este bătrân și cu barba albă, iar în noaptea de 6 decembrie, Moșul își scutură barba, semn că trebuie să ningă. Dacă nu ninge, se spune „Hei, a întinerit Sfântul Nicolae”.

Se spune că Moș Nicolae apare pe un cal alb, semn al primei zăpezi din iarnă, păzind Soarele, ca să nu fie lumină și căldură. Sfântul Ion va veni pe cal negru, adică va întoarce iarna, spune tradiția.

Sfântul Nicolae este protectorul celor încercați de soartă, văduve, orfani și cu fetele care se mărită greu. Copiilor cuminți le aduce daruri, iar celor obraznici o nuielușă.

ADVERTISEMENT