News

Cadrele medicale de la „Grigore Alexandrescu” se revoltă: „Nu pacienții întrețin infecțiile nosocomiale, cadrele medicale o fac”

27.04.2020 | 20:31
Cadrele medicale de la Grigore Alexandrescu se revolta Nu pacientii intretin infectiile nosocomiale cadrele medicale o fac
ADVERTISEMENT

Infirmierele de la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” se tem că ar fi putut lua Covid-19 de la o colegă infectată cu coronavirus, despre situația căreia n-au fost anunțate. Conducerea spitalului neagă informația și susține că toată lumea știa că asistenta respectivă avea Covid-19.

Cadrele medicale de la „Grigore Alexandrescu” se revoltă

Cadrele medicale de la „Grigore Alexandrescu” se plâng că nu au condiții optime de lucru și sunt nevoite să se schimbe într-o cămară îngrămădită.

ADVERTISEMENT

„E un vestiar extraordinar de îngrămădit. Acolo sunt asistente și infirmiere de pe cel puțin patru secții. Bine, nici un medic sau asistent-șef, ei sunt în altă parte, feriți. Suntem claie peste grămadă și nimeni nu poartă cum trebuie masca: o țin doar pe gură ori sub bărbie, ceea ce e egal cu zero. Se schimbă acolo și cei care merg în clădirea de COVID”, au declarat, sub protecția anonimatului, mai multe asistente pentru Libertatea.

Asistente infectate, ținute secret

Informația că o asistentă ar fi bolnavă cu coronavirus a început să circule în vestiar, la nivel de zvon. Femeia nu s-a mai prezentat la lucru, astfel că toată lumea a devenit suspicioasă, însă șefii nu au comunicat niciodată oficial acest lucru.

ADVERTISEMENT

Oamenii se tem pentru că au avut contact cu asistenta respectivă și, mai mult, nimeni nu i-a testat pentru a afla dacă au coronavirus. „Nu suntem testați. Nu știm exact identitatea infirmierei. Habar n-avem dacă ne-am schimbat lângă ea ori ne-am pus hainele în același dulap. Nu ni se spune nimic. Și părerea mea este că mi se încalcă dreptul la securitatea sănătății mele și a familiei mele”, a completat o infirmeră.

Cadrele medicale se plâng că vestiarul unde se schimbă e atât de strâmt încât sunt nevoiți să se atingă. Mai mult, hainele și papucii sunt aruncați într-un colț, fără a fi luate măsuri de igienizare.

ADVERTISEMENT

Medicii se plâng, conform Libertatea, că lucrează în condiții insalubre, astfel că infecțiile nosocomiale sunt un lucru logic: „Vă spun că nu pacienții întrețin infecțiile nosocomiale, cadrele medicale întrețin infecțiile nosocomiale. La fel și cu acest COVID”.

Vestiarul infirmierelor și al asistentelor poate deveni oricând un focar de infecție, la fel cum se întâmplă la baia „infectă, unde pute mai rău ca la baie”.

ADVERTISEMENT

Conducerea spitalului neagă acuzațiile

Purtătoarea de cuvânt a Spitalului pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, a declarat că asistenta infectată cu coronavirus a fost oprită să mai ajungă la lucru în momentul în care s-a aflat că e bolnavă.

„Avea simptome. În ziua respectivă nu a fost primită. A fost testată și a ieșit pozitiv. Asistenta șefă mi-a confirmat că au avut joi ședință specială la ora 15.00. S-a făcut anchetă epidemiologică și s-a ajuns la 43 de contacți. Toți cei cu care a luat contact în ultimele două săptămâni, inclusiv câțiva pacienți”, a explicat Raluca Alexandru.

ADVERTISEMENT
Tags: