News

Cafeaua nu este esențială pentru oameni. Anunțul a fost făcut de guvernul Elveției

12.04.2019 | 14:49
Elvetia renunta la rezerva nationala de cafea

Guvernul elvețian a ajuns la o concluzie evidentă: cafeaua nu este esenţială pentru viaţa umană! Așadar, Executivul din Elveția vrea acum să renunţe la rezerva strategică de cafea! Cafeaua aproape că nu are calorii, aşa că nu contribuie la nutriţie, şi-au justificat experţii decizia.

Elveția vrea să renunțe la rezerva națională de cafea

În prezent, 15 companii din ţara cantoanelor sunt obligate prin lege să ţină în depozite saci de boabe de cafea crude. Această rezervă strategică, începută în perioada interbelică, a ajuns la 15.300 de tone. Cantitatea poate acoperi consumul intern pentru trei luni.

Cafeaua respectivă este stocată pentru perioada unui eventual război, când elvețienii nu ar mai putea găsi licoarea fără de care mulți oameni spun că nu sunt buni de nimic dacă nu o consumă dimineața.

Elvetia cafea
Elvetia are un stoc de peste 15 mii de tine de cafea verde!

Firmele care stochează tone de cafea pentru eventualitatea unui război protestează

Obligaţia de a ţine saci de cafea în depozite ar urma să expire în anul 2022, apoi firmele sunt libere să facă ce vor cu stocurile lor. Totuşi, acest plan nu este definitiv, ci doar lansat în dezbatere publică de către guvernul Elveţiei. O decizie finală ar urma să vină în noiembrie.

Elvețienii sunt mari consumatori de cafea. Fiecare elvețian consumă în jur de 9 kilograme de cafea pe an, potrivit unor studii. Spre comparație, un britanic consumă doar 3,3 kilograme de cafea pe an, potrivit aceluiași studiu!

Măsura anunțată de guvern nemulțumește firmele care strâng cafea pentru zile negre. 12 din cele 15 companii spun că nu sunt de acord cu decizia anunțată de Executivul elvețian. ”Lipsa caloriilor ca motiv principal pentru care se dorește să se renunțe la rezerva strategică nu face dreptate cafelei”, spun companiile respective, care ar pierde sume de bani foarte importante.