Mulți dintre noi nu ne putem începe ziua fără să bem cafea. Ba chiar am dezvoltat o adicție de care cu greu mai scăpăm și care ne pune la încercare starea de spirit. Părerile au fost întotdeauna împărțite față de această ”licoare”. Unii susțin că este toxică pentru organism, iar alții că este benefică.
O nouă cercetare sugerează că persoanele care beau între una și trei cești de cafea pe zi se confruntă cu un risc mai mic de a face diabet sau de a dezvolta probleme cardiovasculare. Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Experții care au realizat studiul au identificat o legătură între alte tipuri de consum de cofeină și un risc mai scăzut de apariție a afecțiunilor menționate. Totuși, oamenii sunt avertizați că nu toate băuturile pe bază de cofeină au efecte pozitive, potrivit Endrocyne Society.
De asemenea, pentru studiu s-au utilizat date din UK Biobank, care conține statistici despre dietele a peste jumătate de milion de persoane cu vârste între 37 și 73 de ani. S-a comparat consumul de cofeină și rezultatele asupra sănătății participanților la studiu.
În urma unei analize ample, s-a ajuns la concluzia că indivizii cu consum moderat de cofeină, adică 100 sau 300 de miligrame pe zi, erau mai puțin predispuși la diabet sau probleme cardiovasculare. Beneficiile ar fi optimizate în jurul a trei cești de cafea zilnic.
Dincolo de studiu, cercetătorii de la Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, nu pot garanta că datorită cafelei poți preveni diabetul sau un infarctul. Este nevoie de a te prezenta la medic și de a avea parte de o recomandare din partea acestuia.
”Trebuie să ne uităm la totalitatea dovezilor”, a declarat pentru Yahoo Life dr. Luke Laffin, cardiolog preventiv la Cleveand Clinic. În plus, aceste dovezi sunt un ”leac pentru bolile cardiovasculare”, a mai transmis dr. Luke Laffin.
”Nu vedem niciodată un studiu care să arate că consumul unei băuturi energizante ajută sănătatea cardiometabolică. Asta înseamnă prea multă cofeină, care poate avea de fapt efecte negative asupra sănătății cardiometabolice”, a spus și Routhenstein.
Pe lângă toate acestea, trebuie să nu mai beți cafeaua pe stomacul gol, indiferent cât vă grăbiți dimineața. Cafeaua se bea doar după ce ai mâncat, iar oganismul nu va avea astfel de suferit. Totodată, consumată în exces, cafeaua poate duce și la probleme mari de sănătate.