Fotbal intern

OPINIE. Cai verzi pe pereți. Șefii fotbalului românesc cred că vor relua competițiile exact când se estimează că va fi vârful epidemiei de coronavirus în țară

18.03.2020 | 18:01
OPINIE Cai verzi pe pereti Sefii fotbalului romanesc cred ca vor relua competitiile exact cand se estimeaza ca va fi varful epidemiei de coronavirus in tara
ADVERTISEMENT

Probabil că știți: convocați de Burleanu într-o teleconferință, conducătorii de cluburi din România au stabilit două scenarii pentru reluarea sezonului intern întrerupt, acum, din cauza epidemiei de coronavirus.

Conform planului A, echipele ar reîncepe antrenamentele pe 16 aprilie, iar Liga 1 s-ar relua pe 16 mai. În acest caz, nu vor fi probleme majore, socotesc semnatarii planului. Liga 1 se va termina cu bine pe 30 iunie, în timp util pentru a raporta la UEFA campioana și echipele calificate în cupele europene. Play-out-ul s-ar putea termina și în iulie, pentru că vizează bucătăria internă a retrogradării/promovării.

ADVERTISEMENT

Planul B este cel „de avarie”. Sezonul s-ar relua pe 13 iunie, într-un format inedit, probabil că play-off-ul și play-out-ul ar urma să se dispute pe teren neutru, într-o singură manșă. La fel ligile inferioare.

Cupa României, cred Burleanu și oamenii săi, se va juca într-o singură manșă.

Toate bune și frumoase, cu o singură excepție: realitatea arată altfel. Scenariile din capul conducătorilor fotbalului românesc nu se suprapun în niciun fel cu estimările medicilor epidemiologi pentru evoluția pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT
Graficul cu cele trei scenarii privind momentul de vârf al epidemiei în România elaborat de medicii de la RaportuldeGardă.ro și Centrul pentru Inovație în Medicină. Cele mai probabile două variante prevăd un apogeu al epidemiei în iunie-iulie. Burleanu plănuiește să reia sezonul în mai, cel mai târziu în iunie

Specialiștii spun că apogeul crizei în România e așteptat, cel mai probabil, în iunie

O simulare a specialiștilor de la Centrul pentru Inovație în Medicină și a de la RaportuldeGardă.ro, publicată AICI, pe baza metodologiei unui model predictiv de evoluție a epidemiei, indică trei posibile evoluții ale epidemiei în România:
1) Scenariul ideal: vârful pandemiei este atins în perioada 1-20 mai 2020. Aceasta ar fi situația cea mai bună, în care măsurile de distanțare socială recomandate de autorități sunt respectate cu strictețe de populație.

2) Scenariul mediu: vărful pandemiei va fi atins în intervalul 1-20 iulie 2020. Această variantă ia în calcul că măsurile de izolare la domiciliu solicitate de autorități produc efecte, dar din diverse motive transmiterea virusului se va produce, totuși, în ritm alert.

ADVERTISEMENT

3) Scenariul maximal: vârful pandemiei va fi atins în perioada 1-20 iunie 2020. În acest caz se socotește că măsurile de distanțare socială solicitate de guvern nu sunt respectate de oameni, nu produc efecte notabile și virusul se răspândește accelerat, cu apariția unor cazuri grave.

O altă estimare făcută de medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, vorbește de a doua jumătate a lunii aprilie – începutul lunii mai. Adică în jurul Paștelui (19 aprilie).

ADVERTISEMENT

Scenariile de mai sus nu diferă de simulări care au fost întocmite déjà în China, Italia, Franța, Marea Britanie și Spania și care arată un anumit interval de ascensiune a crizei, în funcție de condiții specifice.

Pentru Marea Britanie se estimează că următoarele 12 săptămâni vor fi critice. Asta înseamnă că primele semne bune pot veni cel mai devreme la jumătatea lui iunie.
În Spania, din momentul în care s-au raportat 100 de cazuri de îmbolnăvire, în 10 zile s-a ajuns la 1.000 de cazuri, iar în 20 de zile – la aproape 10.000. Vârful crizei e departe de a fi atins.
Nici măcar în Italia nu s-a atins apogeul, medicii așteptând acest lucru în săptămânile următoare.

Medicii specialiști spun că România nu are cum să scape de epidemie. Criza s-a declanșat mai târziu și, cel mai probabil, va atinge apogeul mai târziu decât în Occident, dar acest eveniment va avea loc.
Nu e nevoie să fii Nostradamus pentru a intui că restricțiile nu vor fi ridicate în România înainte ca momentele critice să fie depășite. Asta înseamnă că este foarte improbabil să se reia vreo competiție în următoarele minimum două luni. A-ți face acum calcule că te apuci de fotbal pe 16 aprilie arată o lipsă de realism totală.

Ce ar fi trebuit să facă un lider?

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, pierde repede direcția când scapă din mâna lui Vasile Dâncu. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Așadar, cel mai probabil, după cum puteți citi în simularea făcută de specialiști, apogeul crizei va fi atins în România în iunie-iulie.

Ca șef de federație, Burleanu ar fi trebuit să-l pună pe “STOP” pe celebrul Auraș Brașoveanu când acesta s-a lansat într-o interminabilă polologhie , miercuri dimineață, în teleconferința unde eminențele cenușii ale fotbalului băștinaș au discutat marea strategie. Și să le spună șefilor de cluburi aflați pe recepție: “Fraților, prieteni, dragi votanți, și eu îmi doresc să se termine lucrurile mai repede. Dar haideți să privim lucrurile realist: acest sezon e mort, cel mai probabil. Criza va mai dura minimum două luni, după toate semnele. Sunt șanse mult mai mari să nu mai putem relua nimic decât să jucăm în luna mai sau, hai să zicem, un minicampionat în luna iunie. Pe lângă scenariul optimist, mai bine ne concentrăm pe varianta credibilă că nu vom putea termina acest sezon. Am invitat un medic specialist la teleconferința noastră, să vă spună el care este cel mai probabil scenariu în privința restricțiilor”.

Dar lucrurile de mai sus le face un lider. Burleanu n-a deschis gura pe această temă. N-a invitat pe nimeni, n-a cerut informații nicăieri, n-a vorbit cu niciun specialist. Normal, veți spune, atât timp cât îi are pe experții Vișan și Bodescu la îndemână. Și tind să fiu de acord cu voi. 🙂

Dar rezultatul acestui diletantism este că iluzia cu reluarea antrenamentelor în aprilie și a meciurilor în mai va costa foarte scump cluburile. Și, foarte probabil, federația.

ADVERTISEMENT
Tags: