News

Câini dresați pentru a detecta bolnavii de Covid-19 în aeroporturi: „Suntem siguri că pot să facă asta”

27.04.2020 | 18:07
Caini dresati pentru a detecta bolnavii de Covid19 in aeroporturi Suntem siguri ca pot sa faca asta
ADVERTISEMENT

Mai mulți câini vor fi dresați să depisteze persoanele bolnave cu Covid-19, conform specialiștilor din Marea Britanie.

Câinii anti Covid-19, pregătiți în Marea Britanie

Experții cred că patrupedele pot fi dresate să adulmece mirosul specific al organismului în momentul în care e bolnav cu noul coronavirus, așa cum se întâmplă în momentul în care adulmecă droguri sau substanțe explozibile.

ADVERTISEMENT

Câinii specializați în adulmecat Covid-19 vor fi prezenți în aeroporturile din Marea Britanie, în momentul în care restricțiile impuse de autorități vor fi relaxate.

Un proiect coordonat de către organizația Medical Detection Dogs și Universitatea Durham, alături de Facultatea de Medicină din Londra, conform presei britanice. 

ADVERTISEMENT

Conform unui experiment organizat de specialiști, câinii de adulmecat coronavirus pot mirosi aproximativ 750 de oameni pe oră, însă va fi nevoie de câteva săptămâni de teste pentru a fi 100% siguri că animalele simt prezența coronavirusului în oameni.

În trecut, mai mulți câini au fost folosiți pentru a detecta anumite forme de cancer sau malarie. Reprezentanții ONG-ului Medical Detection Dogs cred că pot realiza imposibilul, cu ajutorul câinilor, și să detecteze persoanele asimptomatice care ar putea ajunge în aeroporturile din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

„Oamenii vor ajunge aici și vor fi asimptomatici. Un câine poate adulmeca o persoană în 0.5 milisecunde și poate să afle dacă acel om e bolnav. Va fi dus imediat în izolare și vom câștiga timp”, a declarat doctorul Claire Guest.

„Suntem siguri că toți câinii pot să simtă Covid-19, acum doar trebuie să ne dăm seama cum să luăm mirosul în condiții de siguranță să-l prezentăm câinelui”, a completat Guest.

ADVERTISEMENT

6 câini speciali, 600.000 de euro

Momentan, șase câini sunt dresați să detecteze Covid-19. „Echipa” e formată din trei cockeri spaniels, un labrador, un labradoodle și un labrador golden retrivier.

Antrenamentul câinilor va dura aproximativ opt săptămâni, timp în care patrupedele vor învăța să detecteze oamenii infectați cu coronavirus.

Cercetarea va fi finanțată cu aproximativ 600.000 de euro, timp în care câinii vor fi nevoiți să învețe mirosul bolii.

„Bolile au un miros unic, știm asta. Tocmai de aceea ne bazăm pe câini să identificăm rapid această problemă”, a declarat Guest.

Experții britanici sunt convinși că experimentul va fi un real succes și, astfel, sistemul medical va salva multe vieți în timp record, fără a folosi metode invazive.

ADVERTISEMENT
Tags: