News

Câinii din aeroporturi detectează pasagerii cu COVID-19 cu precizia unui test PCR. Cât durează antrenarea unui astfel de câine

Câinii special dresați detectează cu exactitate pasagerii din aeroporturi infectați cu SARS-CoV-2. Gradul de acuratețe este comparabil cu cel al unui test standard PCR.
22.05.2022 | 13:09
Cainii din aeroporturi detecteaza pasagerii cu COVID19 cu precizia unui test PCR Cat dureaza antrenarea unui astfel de caine
Câinii vor trebui antrenați pentru fiecare dintre variantele semnificative ale virusului. Foto: The Conversation, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Această metodă de detectare este probabil să fie deosebit de valoroasă, nu numai în stadiile incipiente ale unei pandemii, când alte resurse ar putea să nu fie încă disponibile, ci și pentru a ajuta la limitarea unei pandemii în curs.

Câinii din aeroporturi detectează pasagerii cu COVID-19 cu precizia unui test PCR

Câinii special dresați pot detecta cu precizie pasagerii de aeroport infectați cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19, arată o cercetare publicată în jurnalul BMJ Global Health.

ADVERTISEMENT

Câinii au un simț al mirosului foarte ascuțit și pot capta un miros la niveluri de până la unu pe un trilion, depășind cu mult orice tehnici mecanice disponibile. Se crede că sunt capabili să detecteze compuși organici volatili diferiți eliberați în timpul diferitelor procese metabolice din organism, inclusiv cele generate de infecții bacteriene, virale și parazitare.

Datele preliminare sugerează că animalele pot fi dresate în câteva săptămâni pentru a detecta mostre de la pacienții cu infecție cu COVID-19, cu un grad de acuratețe comparabil cu cel al unui test standard PCR.

ADVERTISEMENT

Deși promițătoare, aceste rezultate ale datelor de laborator trebuiau replicate în condiții reale. Prin urmare, cercetătorii au antrenat în primăvara anului 2020 patru câini să adulmece SARS-CoV-2. Fiecare dintre câini fusese antrenat anterior să adulmece droguri ilicite, mărfuri periculoase sau cancer.

Pentru a testa abilitățile de detectare ale câinilor, 420 de voluntari au furnizat câte patru mostre de piele. Cei patru câini au adulmecat probele de piele de la 114 dintre voluntarii care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 la un test PCR și de la 306 care au fost testați negativ.

ADVERTISEMENT

Probele au fost prezentate aleatoriu fiecărui câine pe parcursul a șapte sesiuni de probă.

Acuratețe de până la 99%

În general, acuratețea diagnostică a tuturor probelor adulmecate a fost de 92%: sensibilitatea combinată – acuratețea detectării celor cu infecție – a fost de 92% și specificitatea combinată – acuratețea detectării celor fără infecție – a fost de 91%.

Doar variații minore au fost observate în rândul câinilor: cea mai bună performanță a atins 93% pentru sensibilitate și 95% pentru specificitate; cea mai slabă a ajuns la 88% pentru sensibilitate și 90% pentru specificitate.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 28 dintre probele pozitive au provenit de la persoane care nu au avut simptome. Doar una a fost incorect identificat ca negativ și două probe nu au fost adulmecate, ceea ce înseamnă că 25 din 28 (puțin peste 89%) au fost corect identificate ca pozitive: lipsa simptomelor nu a părut să afecteze performanța câinilor.

Cei patru câini au fost apoi puși la muncă pentru a adulmeca 303 pasageri care soseau pe Aeroportul Internațional Helsinki-Vantaa, Finlanda, între septembrie 2020 și aprilie 2021. Fiecare pasager a făcut și un test PCR.

Rezultatele PCR și cele ale câinilor s-au potrivit în 296 din 303 (98%) dintre eșantioanele din viața reală. Câinii au identificat corect probele ca negative în 296 din 300 (99%) teste PCR negative și au identificat trei cazuri PCR pozitive ca negative.

După reevaluare cu date clinice și serologice, unul a fost considerat a fi SARS-CoV-2 negativ, unul SARS-CoV-2 pozitiv și unul probabil ca rezultat al testului PCR post-infecțios pozitiv.

În mod similar, câinii au indicat patru cazuri PCR negative ca fiind pozitive.

Utilizarea câinilor ar putea economisi timp și resurse

Deoarece prevalența SARS-CoV-2 printre pasagerii aeroportului a fost relativ scăzută (mai puțin de 0,5%), 155 de eșantioane de la persoane care au fost testate pozitiv la un test PCR au fost, de asemenea, prezentate câinilor.

Câinii au identificat corect puțin sub 99% dintre ei ca fiind pozitivi. Dacă aceste eșantioane „spike” ar fi fost incluse în studiul din viața reală, performanța câinilor ar fi atins o sensibilitate de 97% și o specificitate de 99%.

„Câinii ar putea fi folosiți atât în ​​locurile cu prevalență ridicată a SARS-CoV-2, cum ar fi spitale (pentru a preevalua pacienții și personalul), cât și în locurile cu prevalență scăzută, cum ar fi aeroporturile sau porturile (pentru a preevalua pasagerii)”, spun cercetătorii, citați de Medical Xpress. ”Acest lucru ar putea economisi atât timp cât și resurse considerabile.”

Cercetătorii recunosc că animalele dresate să adulmece alte substanțe pot identifica în mod eronat aceste substanțe ca fiind pozitive pentru SARS-CoV-2. Perioada de depozitare necesară a probelor de antrenament și a probelor spike poate fi afectat, de asemenea, viabilitatea compușilor organici volatili, spun ei.

O descoperire cheie a fost că acești câini au avut mai puțin succes la identificarea corectă a variantei alfa, deoarece au fost dresați să detecteze tipul sălbatic (forma originală a virusului SARS-CoV-2 n.r.). Dar acest lucru arată doar cât de buni sunt câinii în a face distincția între diferitele mirosuri, mai spun cercetătorii.

„Observațiile noastre preliminare sugerează că acei câini pregătiți cu un singur tip de virus pot fi reînvățați în câteva ore pentru a detecta variantele sale.”

ADVERTISEMENT