News

Câinii, interziși pe litoralul românesc! Amenzi uriaşe pentru cei care își aduc patrupedul pe plajă

Câinii, interziși pe litoralul românesc. Stăpânii riscă amenzi mari dacă vin cu animalul pe plajă
24.06.2021 | 18:12
Cainii interzisi pe litoralul romanesc Amenzi uriase pentru cei care isi aduc patrupedul pe plaja
Posesorii de animale riscă amenzi uriașe dacă vin cu ele pe plajă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ar putea fi o glumă, dar acesta este adevărul. Astfel, toți cei care vin cu patrupedul pe plajele din România riscă sancțiuni severe din partea autorităților, indiferent de rasa pe care o dețin. Culmea, aproape că nu există zi în care proprietarii de câini să nu intre pe plaje însoțiți de animalele lor.

De exemplu, anul trecut plaja sălbatică de la Corbu a fost în topul locurilor pe care românii și-au dorit neapărat să le viziteze. Au făcut-o alături de câini beneficiind și de faptul că în zonă nu existau oameni ai legii care să ia măsuri imediate.

ADVERTISEMENT

Câinii, interziși pe litoralul din România!

Problema este că nu puțini au fost cei care au mers la mare alături de câini în stațiuni frecventate de oameni. Vorbim despre Vama Veche, loc unde animalele sunt o obișnuință, dar și Mamaia, „Everestul” litoralului românesc.

N-au știut că în vederea protecției turiștilor, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic se interzic mai multe lucruri începând chiar din 2006 atunci când a fost votată o ordonanță de urgență privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă.

ADVERTISEMENT

Astfel, încă de atunci este interzis cu desăvârșire accesul pe plajă al persoanelor însoțite de animale, cu excepția câinilor din dotarea Ministerului Administrației și Internelor și a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilități.

Trebuie să știți că abaterea de la această lege constituie contravenție și se sancționează, atenție, cu amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei. Da, citiți bine, intrarea cu câinele pe o plajă din România v-ar putea scoate din buzunare nu mai puțin de 200 de milioane.

ADVERTISEMENT

Ce obligații au posesorii de animale

Vă readucem aminte că posesorii de animale de companie au mai multe obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public. Astfel, aceștia trebuie să dețină asupra lor materialele necesare (faraș, matura, punga, etc) pentru curățarea locului și evacuarea dejectiilor fiziologice.

De asemenea, stăpânii nu trebuie să permită accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, gradini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și piete de desfacere a produselor agroalimantare.

ADVERTISEMENT

Accesul cu animalele de companie va fi permis numai in spatiile special amenajate. Nu vor fi supuși acestui regim, câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor.

Mai mult de atât, este imperios necesară mentinerea câinilor în lesa iar cei din categoria cainilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță.

Supărare mare pentru stăpânii animalelor

Nu toată lumea este mulțumită de decizia autorităților. Oamenii spun că situația aceasta se petrece strict în România. De altfel, mai multe țări importante permit accesul câinilor pe plaje. Franța, Spania, Grecia sau Olanda n-au nimic împotrivă.

În acest moment, pe întreg litoralul românesc din totalul unităților de cazare abia 25 la sută oferă posibilitatea unei vacanţe alături de animalele pe care oamenii le dețin. Hotelierii nu își asumă însă și locurile pe unde turiștii merg însoțiți de câini.

Administratorii de plaje ridică din umeri și spun că în locurile amenajate animale nu sunt. Nu pot răspunde însă pentru celelalte bucăți de plajă. Aceștia spun că adevărul este undeva la mijloc. „Din punctul nostru de vedere situația este clară. 

Câinii n-ar avea ce să caute pe plajă. Am avut ospătari care s-au plâns de ei, băuturi dărâmate, dar și proprietarul de animale ce poate să facă? Dacă nu are cu cine să-l lase în casă? Îl aduce cu el. Cum să rămână singur închis în hotel?”, a zis Stoica Paul.

De remarcat că amenzile pot fi aplicate de agenţi ai Poliţiei Române şi ai Poliţiei Locale, precum şi de cei din Jandarmeria Română. Toate cele trei instituții au echipe care patrulează în acest an pe plajele din România.

ADVERTISEMENT