ADVERTISEMENT
News

Câinii pot detecta virusul COVID-19. O țară îi folosește în aeroport pentru a depista persoanele infectate

Autor: Robert Cristea | 25.09.2020 | 16:51
Câinii pot detecta virusul COVID-19.  O țară îi folosește în aeroport pentru a depista persoanele infectate
Câini pot detecta virusul COVID-19. O țară îi folosește în aeroport pentru a depista persoanele infectate. Foto: Hepta.ro

Testare rapidă pentru COVID-19. O țară din Europa folosește mai mulți câini pentru a depista persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Pasagerii de la aeroportul din Helsinki trec, din această săptămână, printr-un proces inedit și riguros de verificare, înainte de a intra în Finlanda. Concret, după ce ai coborăt din avion, te așteaptă ”cel mai bun prieten al omului” pentru o mică inspecție.

”Suntem pionieri. Din câte știm niciun alt aeroport n-a încercat să folosească simțul câinilor pentru a detecta virusul. Poate fi un nou pas spre câștigarea bătăliei cu COVID-19”,  a declarat directorul aeroportul, Ulla Lettijeff.

ADVERTISEMENT

Testare rapidă! Finlanda folosește câinii pentru a detecta virusul COVID-19

Persoanele care au alergii sau frică de câini nu trebuie să se îngrijoreze. Pasagerii nu au contact direct cu animalele.

Procesul este unul simplu. Se ia o mostră de pe pielea călătorului printr-o ștergere ușoară. Amprenta este mirosită apoi într-o altă cameră de surprinzătorii detectivi. Câinele va atrage atenția imediat dacă simte virusul.

ADVERTISEMENT

Nu este momentan clar de ce aceste animale pot detecta noul coronavirus. Confrom unui studiu efectuat recent în Germania, în 94% din cazuri un câine antrenat poate detecta COVID-19 prin mostre de salivă.

Cercetătorii de la Facultatea Veterinară din Helsinki susțin că procentul este de sută la sută în cazul câinilor dresați de ei pentru a simți virusul prin miros.

ADVERTISEMENT

”Aceste teste ne-au depășit toate așteptările. Câinii au mai fost folosiți în trecut pentru a detecta cancerul sau alte boli, dar am fost surprinși să vedem cât de repede pot depista corona” – Anna Hielm-Björkman, Universitatea din Helsinki

Autoritățile din Finlanda sunt impresionate de câini pentru că a crescut exponențial viteza de testare rapidă pentru COVID-19. Trebuie menționat că această metodă va fi folosită ca un experiment timp de 4 luni. Apoi se vor trage concluzii clare despre acuratețea folosirii câinilor pe post de detectivi COVID-19.

ADVERTISEMENT

Alte țări, precum Arabia Saudită, Franța, Chile, Australia sau Brazilia sunt pe cale să implementeze astfel de experimente cu câini care pot detecta COVID-19.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!