News

Câinii robot înarmați, viitorul armelor autonome. Cum arată SPUR, mașinăria care-și poate ucide ținta de peste un kilometru

Prototipul unui câine robot înarmat cu o pușcă cu lunetă Creedmoor de 6,5 mm capabilă să lovească cu exactitate ținte de la 1,2 kilometri distanță a fost dezvăluit la un târg al industriei militare din SUA.
17.10.2021 | 11:30
Cainii robot inarmati viitorul armelor autonome Cum arata SPUR masinaria caresi poate ucide tinta de peste un kilometru
Câinii robot înarmați, viitorul armelor autonome. Cum arată SPUR, mașinăria care-și poate ucide ținta de peste un kilometru Foto: Twitter Abraxas Spa, Felix Woessner, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

„Special Purpose Unmanned Rifle” (SPUR) este proiectul Ghost Robotics din Philadelphia și producătorului de armament SWORD International din Sparks, Nevada.

SPUR, mașinăria care-și poate ucide ținta de la peste un kilometru

Montat pe unul dintre modelele existente ale „vehiculului terestru patruped fără pilot” produs de Ghost Robotics, SPUR poate fi comandat de la distanță să-și încarce, să descarce și să tragă cu pușca.

ADVERTISEMENT

Firmele nu au dezvăluit încă configurația exactă a armei și nici cantitatea de muniție pe care este capabilă să o poarte mașinăria sau rata de reîncărcare a acesteia.

Cu toate acestea, testele au arătat că rundele de 6,5 mm utilizate de pușca Creedmoor oferă o creștere a autonomiei față de cartușele de 7,62×51 mm utilizate în prezent de forțele SUA.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în prezent nu este clar cât va costa achiziționarea și întreținerea fiecărei unități robot și a echipamentului SPUR.

Înarmarea roboților cu SPUR – deși este probabil o dezvoltare inevitabilă, nu atât de diferită de alte arme terestre fără pilot – este cel mai probabil de natură să provoace controverse.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Ghost Robotics, concurentul Boston Dynamics – cunoscut pentru câinele robot  care dansează adesea „Spot” – s-a angajat să nu-și înarmeze niciodată niciunul dintre roboți.

„Datorită senzorilor săi extrem de capabili, SPUR poate funcționa într-o amplitudine de condiții, atât ziua cât și noaptea”, au anunțat dezvoltatorii la târgul industriei militare, citați de Daily Mail.

ADVERTISEMENT

„SPUR, sistemul de apărare al SWORD, este viitorul sistemelor de arme fără pilot – și acel viitor este acum”, au adăugat ei.

Un avantaj al construirii unui robot înarmat cu patru picioare ca SPUR vine din stabilitatea pe care o oferă această configurație patrupedă.

CEO-ul și fondatorul Ghost Robotics, Jiren Parikh a explicat că firma sa lucrează pentru a se asigura că roboții lor sunt capabili să funcționeze în continuare, chiar dacă unii dintre senzorii lor de la bord eșuează.

„Îl ajustăm pentru a se comporta ca un mamifer. Când vedeți robotul nostru urcând scări sau mergând sau alergând, are toți senzorii opriți”, a spus el.

„Se bazează doa pe simțuri. Este complet orb. Motivul pentru care facem acest lucru este pentru că dacă un luptător sau o companie minieră – dacă cineva folosește robotul nostru – ar fi mai bine să funcționeze 99,99% din timp.”

Într-un mod similar, modulul SPUR pare să fie echipat cu propriul său sistem de vizionare deasupra pentru a permite operatorilor să țintească cu precizie.

Armata americană, interesată de câinii robot

Forțele aeriene americane și-au exprimat interesul pentru posibilitatea de a opera câini robot de la distanță de la facilitățile centrale de comandă, prin intermediul unor interfețe similare ca design cu căștile comerciale de realitate virtuală.

Ofițerii caută să folosească mașinile pentru operațiuni de securitate perimetrală, cercetare și război urban – precum și deschiderea accesului la spații care ar putea fi prea mici, strânse sau periculoase pentru ca un soldat uman să poată naviga în siguranță.

„Acești câini vor reprezenta un set suplimentar de ochi și urechi în timp ce vor calcula cantități mari de date în locații strategice din întreaga bază a forțelor aeriene Tyndall”, a declarat maiorul forțelor aeriene Jordan Criss anul trecut, după un test care a implicat roboții.

El a adăugat: „Aceștia vor fi o îmbunătățire imensă pentru soldații noștri și vor permite flexibilitate în postarea și răspunsul personalului nostru.”

Ghost Robotics nu este străină de colaborările care își propun să exploreze potențialele aplicații de apărare și securitate ale roboților lor – și este angajată în parteneriate cu firme, inclusiv contractorul de apărare Honeywell și ARES Security Corporation.

ADVERTISEMENT