Caise şi nectarine din Turcia, retrase de pe piaţă din cauza pesticidelor

Mare atentie la fructele pe care le cumparati. Autoritatea Sanitar-Veterinara a depistat mai multe loturi de caise si nectarine aduse din Turcia cu reziduuri de pesticide peste limita admisa....
18.05.2016 | 14:16
Caise si nectarine din Turcia retrase de pe piata din cauza pesticidelor
ADVERTISEMENT

Mare atentie la fructele pe care le cumparati. Autoritatea Sanitar-Veterinara a depistat mai multe loturi de caise si nectarine aduse din Turcia cu reziduuri de pesticide peste limita admisa.

Mare parte din cantitatea de fructe a fost deja scoasa la vanzare, se arata intr-un comunicat al Ajutoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

ADVERTISEMENT

Inspectorii ANSVSA au facut mai multe verificari in perioada 5-11 mai si au descoperit “depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din caise si nectarine provenite din Turcia”.

In prima situatie, ANSVSA se refera la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiza a aratat o depasire “a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl”, se mai spune in comunicat.

ADVERTISEMENT

Kresoxim-metyl este fungicid utilizat pentru controlul rapanului (scab) si al altor boli fungice pe o gama larga de culturi: sfecla de zahar; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.

Inspectorii ANSVSA au constatat ca 171 de kg din acest lot fusesera comercializate. Restul cantitatii de fructe, care a fost gasit stricat in depozitul unitatii, a fost distrus.

ADVERTISEMENT

In ceea ce priveste nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, in cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depasire a limitei maxime admise pentru acelasi fungicid.

In perioada 5 – 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume si fructe provenite din tari terte, din care au fost prelevate 46 de probe. La doua dintre acestea rezultatele analizelor au evidentiat depasiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise si cel de nectarine mentionate), restul probelor avand rezultate conforme.

ADVERTISEMENT

“Mentionam ca, atat pentru proba prelevata din lotul de caise, cat si pentru cea prelevata din lotul de nectarine, depasirea limitelor maxime inregistrata nu produce efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sanatatea, in urma unui consum indelungat a unor cantitati mari de produs contaminat”, mai informeaza ANSVSA.

sursa: ziare.com

ADVERTISEMENT