Motivul? Statele din UE au convenit ca granița României cu Ungaria sau Bulgaria să fie supusă unui control strict timp de șase luni. O perioadă de ”acomodare” cu noul regulament, menită să prevină migrația. Așadar, în teorie se circulă fără buletin, în practică nu e tocmai așa.
Asta, pentru că românii vor fi nevoiți să prezinte buletinele la graniță cel puțin șase luni din momentul în care va fi făcut anunțul oficial. Conform Știrile PRO TV, această informație apare în acordul semnat vineri la Budapesta de către miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria.
Interesant, acordul stipulează că autoritățile vamale vor continua să efectueze controale la graniță, însă nu e clar dacă acestea vor fi aplicate tuturor persoanelor care trec granița sau va fi aleatoriu. A doua variantă este deja pusă în aplicare după aderarea la spațiul Schengen aerian.
Și aici, unii români se pot considera ghinioniști și pot fi verificați suplimentar, dacă vameșii consideră că este necesar acest lucru. Așadar, potrivit acestui document oficial, ”pentru a atenua posibilele schimbări ale modelelor de migrație care pot apărea ca urmare a absenței granițelor interne, semnatarii sunt de acord să continue să efectueze controale la granițele interne, în conformitate cu Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen, pe granițele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria, pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne”.
Practic, autoritățile vor să se asigure că nu vor năvăli peste noapte hoarde de migranți ilegali. Cumva în contradictoriu cu întregul proces de aderare la Schengen, bazat pe faptul că țara noastră nu mai are o problemă cu migrația ilegală și că ar putea ține sub control eventualele elemente periculoase din societate.
Conform aceluiași acord, controalele vamale vor continua și la frontiera dintre Bulgaria și Turcia. Important de reținut, acel ”cel puțin 6 luni” s-ar putea transforma oricând într-o perioadă mai mare de timp, dacă vor exista probleme. Potrivit site-ului Uniunii Europene, românii pot să călătorească în mai multe state din UE sau din afara UE care sunt membre ale spațiului Schengen.
Cu toate acestea, e nevoie de un document valabil, mai exact un pașaport sau o carte națională de identitate în curs de valabilitate. Așadar, în teorie în spațiul Schengen se poate circula doar cu buletinul, lucru cunoscut probabil de cei care au circulat deja în ”afară”. Potrivit legii, spațiul Schengen este alcătuit din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, cărora li se adaugă Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein (țări din afara UE).
”Documentul dumneavoastră de călătorie trebuie să fie valabil în ziua călătoriei. Copiii și minorii trebuie să aibă propriul pașaport sau propria carte de identitate – aflați mai multe despre călătoriile cu minori. În cazul în care călătoriți cu membri de familie provenind din afara UE, verificați normele specifice aplicabile acestora”, se arată pe site-ul oficial europa.eu.
Mai mult, românii trebuie să știe că tot mai mult țări au început să introducă controale la granițe, de teama unor atacuri teroriste. Conform legii, țările din UE nu au voie să blocheze granițele fără sens, însă o pot face dacă au motive rale de îngrijorare, cum ar fi amenințări la adresa ordinii publice sau a securității naționale.
La fel, trebuie reținut că Cipru și Irlanda nu sunt în spațiul Schengen, de aici autoritățile vor cere un pașaport sau un buletin. Atenție! În cazuri destul de rare, dar existente, autoritățile pot să interzică intrarea în țară a unui cetățean și a familiei acestuia, tot din motive ce țin de ”ordinea, securitatea sau sănătatea publică”.
Potrivit Euronews, în ultima vreme mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să introducă controale, sau vor să facă acest lucru, de teama migrației ilegale. Aici vorbim despre Germania, Austria, Danemarca, Franța, Italia, Norvegia, Slovenia și Suedia. Așadar, România pare că intră în spațiul Schengen într-un moment cel puțin delicat, când multe țări aleg să-și închidă parțial granițele.