News

Călătoresc românii liber, fără buletin, de la 1 ianuarie 2025 în Bulgaria, Ungaria şi Austria odată cu intrarea în Schengen? Ce prevede legea

România va intra în curând în spațiul Schengen, în teorie de la 1 ianuarie 2025, însă situația e mai complicată decât pare la prima vedere.
24.11.2024 | 15:46
Calatoresc romanii liber fara buletin de la 1 ianuarie 2025 in Bulgaria Ungaria si Austria odata cu intrarea in Schengen Ce prevede legea
Călătoresc românii liber, fără buletin, de la 1 ianuarie 2025 în Bulgaria, Ungaria şi Austria odată cu intrarea în Schengen Ce prevede legea / Sursa foto: Site poliția de frontiera română
ADVERTISEMENT

Motivul? Statele din UE au convenit ca granița României cu Ungaria sau Bulgaria să fie supusă unui control strict timp de șase luni. O perioadă de ”acomodare” cu noul regulament, menită să prevină migrația. Așadar, în teorie se circulă fără buletin, în practică nu e tocmai așa.

Ce se întâmplă la graniţele cu Bulgaria, Ungaria şi Austria de la 1 ianuarie 2025. Pentru restul țărilor românii vor avea de așteptat 6 luni

Asta, pentru că românii vor fi nevoiți să prezinte buletinele la graniță cel puțin șase luni din momentul în care va fi făcut anunțul oficial. Conform Știrile PRO TV, această informație apare în acordul semnat vineri la Budapesta de către miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria.

ADVERTISEMENT

Interesant, acordul stipulează că autoritățile vamale vor continua să efectueze controale la graniță, însă nu e clar dacă acestea vor fi aplicate tuturor persoanelor care trec granița sau va fi aleatoriu. A doua variantă este deja pusă în aplicare după aderarea la spațiul Schengen aerian.

Și aici, unii români se pot considera ghinioniști și pot fi verificați suplimentar, dacă vameșii consideră că este necesar acest lucru. Așadar, potrivit acestui document oficial, ”pentru a atenua posibilele schimbări ale modelelor de migrație care pot apărea ca urmare a absenței granițelor interne, semnatarii sunt de acord să continue să efectueze controale la granițele interne, în conformitate cu Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen, pe granițele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria, pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne”.

ADVERTISEMENT

Practic, autoritățile vor să se asigure că nu vor năvăli peste noapte hoarde de migranți ilegali. Cumva în contradictoriu cu întregul proces de aderare la Schengen, bazat pe faptul că țara noastră nu mai are o problemă cu migrația ilegală și că ar putea ține sub control eventualele elemente periculoase din societate.

Controalele vor continua și la granița dintre Bulgaria și Turcia

Conform aceluiași acord, controalele vamale vor continua și la frontiera dintre Bulgaria și Turcia. Important de reținut, acel ”cel puțin 6 luni” s-ar putea transforma oricând într-o perioadă mai mare de timp, dacă vor exista probleme. Potrivit site-ului Uniunii Europene, românii pot să călătorească în mai multe state din UE sau din afara UE care sunt membre ale spațiului Schengen.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, e nevoie de un document valabil, mai exact un pașaport sau o carte națională de identitate în curs de valabilitate. Așadar, în teorie în spațiul Schengen se poate circula doar cu buletinul, lucru cunoscut probabil de cei care au circulat deja în ”afară”. Potrivit legii, spațiul Schengen este alcătuit din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, cărora li se adaugă Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein (țări din afara UE).

”Documentul dumneavoastră de călătorie trebuie să fie valabil în ziua călătoriei. Copiii și minorii trebuie să aibă propriul pașaport sau propria carte de identitate – aflați mai multe despre călătoriile cu minori. În cazul în care călătoriți cu membri de familie provenind din afara UE, verificați normele specifice aplicabile acestora”, se arată pe site-ul oficial europa.eu.

ADVERTISEMENT

România face parte din Schengen aerian, însă controalele continuă

Mai mult, românii trebuie să știe că tot mai mult țări au început să introducă controale la granițe, de teama unor atacuri teroriste. Conform legii, țările din UE nu au voie să blocheze granițele fără sens, însă o pot face dacă au motive rale de îngrijorare, cum ar fi amenințări la adresa ordinii publice sau a securității naționale.

La fel, trebuie reținut că Cipru și Irlanda nu sunt în spațiul Schengen, de aici autoritățile vor cere un pașaport sau un buletin. Atenție! În cazuri destul de rare, dar existente, autoritățile pot să interzică intrarea în țară a unui cetățean și a familiei acestuia, tot din motive ce țin de ”ordinea, securitatea sau sănătatea publică”.

Potrivit Euronews, în ultima vreme mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să introducă controale, sau vor să facă acest lucru, de teama migrației ilegale. Aici vorbim despre Germania, Austria, Danemarca, Franța, Italia, Norvegia, Slovenia și Suedia. Așadar, România pare că intră în spațiul Schengen într-un moment cel puțin delicat, când multe țări aleg să-și închidă parțial granițele.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Averea uriașă a lui Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, reținut de Poliție....
Averea uriașă a lui Horațiu Potra, mercenarul lui Călin Georgescu, reținut de Poliție. Peste un milion de euro proveniți din „antrenament de specialitate”
Finul Olguței Berbec, gest emoționant în prag de sărbători. Mihai Priescu, profund marcat:...
Finul Olguței Berbec, gest emoționant în prag de sărbători. Mihai Priescu, profund marcat: „Se află într-o situație dificilă”
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am...
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că va fi ultima sâmbătă pe care am trăit-o”
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Cum se vede din America situația politică din România. Cântăreața Anamaria Ferentz: „Se...
Cum se vede din America situația politică din România. Cântăreața Anamaria Ferentz: „Se minte foarte mult”
Denise Rifai pune paie pe foc în scandalul anulării alegerilor: „Nicio milă pentru...
Denise Rifai pune paie pe foc în scandalul anulării alegerilor: „Nicio milă pentru trădători”. Revoltă pe pagina de Instagram a vedetei
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal...
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal pe banii de TikTok și cu fiul unui ex-ministru de interne
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este...
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este o curte mafiotă a României, asta înseamnă lovitură de stat”
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
Rusia ne COMPARĂ cu UCRAINA după alegeri! Planul SECRET al lui PUTIN
Rusia ne COMPARĂ cu UCRAINA după alegeri! Planul SECRET al lui PUTIN
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Kremlinul a reacționat rapid, după ce Donald Trump a cerut oprirea războiului din...
Kremlinul a reacționat rapid, după ce Donald Trump a cerut oprirea războiului din Ucraina: „Condițiile pentru încetarea imediată a ostilităților au fost stabilite de președintele Putin”
Cine este Horațiu Potra, mercenarul care îl susține pe Călin Georgescu. Ce au...
Cine este Horațiu Potra, mercenarul care îl susține pe Călin Georgescu. Ce au găsit polițiștii când l-au săltat din trafic