News

Calculatoare pentru elevi și studenți. Ce categorii beneficiază de ele în acest an în cadrul programului ”Euro 200”

200 de euro de la stat ajutor pentru calculatoare. Ce elevi și studenți vor beneficia de modificările programului ”Euro 200”
14.05.2023 | 17:13
Calculatoare pentru elevi si studenti Ce categorii beneficiaza de ele in acest an in cadrul programului Euro 200
Guvernul dă echivalentul a 200 de euro pentru a stimula achizițiile de calculatoare în rândul elevilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Programul ”Euro 200” care îi spriină pe elevi și pe studenți pentru a-și putea cumpăra un calculator, va continua și în acest an, cu unele modificări privind condițiile. Sunt specificate și configurațiile minime ale acestor dispozitive: desktop, laptop, notrebook.  Persoanele beneficiare trebuie să scrie o cerere pe care o vor depune la instituția de învățământ unde sunt înscrise.

Echivalentul în lei a 200 de euro

”Beneficiari ai acestui ajutor sunt persoanele  care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:  sunt elevi/studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii a căror venit brut lunar este de maximum 500 de lei pe membru al familiei”, precizează actul normativ de implentare a proiectului ”Euro 200”. Acest venit s-a majorat de la 250 lei brut lunar.

ADVERTISEMENT

”Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii”, se stipulează. „Beneficiarilor prevăzuți privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare li se acordă un ajutor financiar ce reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru achiziționarea unui calculator personal nou”. Potrivit normelor metodologice, „sunt considerate calculatoare personale și dispozitivele mobile de tip calculator personal cum ar fi laptopul, notebookul, sau dispozitivele echivalente”.

Configurațiile minime recomandate

În privința configurației minime recomandate pentru care se acordă acest ajutor financiar se specifică următoarele: ”pentru desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvență procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17“; tastatură, mouse optic.

ADVERTISEMENT

„Pentru laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvență procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15“; rezoluție minimum 1.366 x 768; DVD. Pentru netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10”.

Actele necesare

Elevii și studenții care doresc să beneficieze de programul „Euro 200” trebuie să depună o cerere la școala/unitatea de învățământ unde sunt înscriși. ”Cererea va fi  completată de studentul care solicită acest ajutor ori, în cazul elevilor, de un părinte, tutore sau curator, după caz”. Actele necesare sunt:

ADVERTISEMENT

”Copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului/studentului, iar în cazul elevilor, împreună cu o copie a actului de identitate al părintelui/ocrotitorului legal, precum și a actului care să dovedească calitatea de ocrotitor legal, după caz;b) copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei;c) adeverință de la instituțiile de învățământ/unitățile din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlalți frați/surori;d) acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei.

Declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, după caz, sau dată personal de către persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani, în sensul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut de articolul 2 alin. (2) din Legea nr. 269/2004 și că dispun de diferența de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurație minimă standard.

ADVERTISEMENT

Media generală, absențe, promovări

Mai sunt necesare: „Adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I.

Adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte numărul de absențe nemotivate din anul școlar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți elevii, cu excepția elevilor clasei I.

Adeverință eliberată de către instituția de învățământ din care să rezulte că studentul a promovat minimum 45 de credite în anul universitar anterior depunerii cererii pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru toți studenții, cu excepția studenților din anul I”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: