News

Căldura extremă dă peste cap mersul trenurilor. Instalațiile de aer condiționat din vagoane nu mai fac față. Recomandările CFR

Temperaturile record afectează mersul trenurilor, dar și climatizarea din vagoane. Pasagerii sunt sfătuiți să se hidrateze și să aibă la ei medicația necesară.
08.07.2024 | 18:22
Caldura extrema da peste cap mersul trenurilor Instalatiile de aer conditionat din vagoane nu mai fac fata Recomandarile CFR
Temperaturile înalte îi avertizează pe pasageri să aibă grijă de sănătatea lor în această perioadă. Sursă foto: CFR Călători Facebook/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CFR Călători avertizează că valul de căldură extremă poate cauza întârzieri în circulația trenurilor și poate afecta funcționarea optimă a instalațiilor de climatizare. Pasagerii sunt sfătuiți să se hidrateze corespunzător pentru a face față condițiilor.

Temperaturile ating între 50-80 grade celsius la nivelul șinelor

CFR Călători a informat într-un comunicat de presă că din cauza valului de căldură, pot apărea întârzieri în circulația trenurilor și probleme cu sistemele de climatizare. În zilele foarte călduroase, temperatura șinelor poate ajunge la valori cuprinse între 50-80 de grade celsius, ceea ce poate afecta funcționarea optimă a instalațiilor de răcire din trenuri.

ADVERTISEMENT

”Clima se schimbă, iar temperatura este mai ridicată decât cea pentru care a fost proiectat materialul rulant din România. Aceasta este o provocare cu care se confruntă atât România, cât şi ţările care trec prin aceleaşi schimbări climatice”, menționează CFR Călători.

CFR Călători recomandă pasagerilor să ia măsuri de precauție, cum ar fi să se hidrateze constant și să aibă la ei apă și medicația necesară, în caz de nevoie. De asemenea, compania îi sfătuiește pe călători să anunțe personalul trenului dacă se simt rău.

ADVERTISEMENT

Problema apare deoarece echipamentele de tren din România nu sunt proiectate pentru temperaturi atât de ridicate, ceea ce face ca funcționarea lor să fie afectată în zilele caniculare. CFR menționează că România nu este singura țară afectată de schimbările climatice.

”În zilele cu temperaturi exterioare caniculare, la nivelul şinei şi cutiei materialului rulant (de multe ori chiar şi de peste 50 – 80 de grade C la soare), în unele cazuri instalaţiile de climatizare ar putea să nu mai asigure în parametrii optimi răcirea şi atunci să funcţioneze în regim de ventilaţie”, explică CFR Călători.

ADVERTISEMENT

Compania mai adaugă că siguranța pasagerilor este prioritară pentru ei și că fac tot posibilul pentru a menține în circulație trenurile dotate cu sisteme de climatizare. Cu toate acestea, în zilele foarte fierbinți, instalațiile de climatizare ar putea funcționa doar ca ventilatoare.

CFR Călători își dorește călătorii fără incidente, mai ales pentru persoanele sensibile la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale. De asemenea, dacă ceilalți pasageri observă în tren pe cineva care are nevoie de ajutor, sunt rugați să anunțe de urgență personalul CFR Călători.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici