News

Calea ferată importantă din România care a fost lăsată în paragină. Lucrările de reparație întârzie, navetiștii sunt forțați să folosească microbuze

O cale ferată importantă este lăsată în paragină din cauza lipsei de bani. Aceasta a fost ruptă încă din septembrie 2024, pe când au fost inundațiile
03.03.2025 | 07:46
Calea ferata importanta din Romania care a fost lasata in paragina Lucrarile de reparatie intarzie navetistii sunt fortati sa foloseasca microbuze
Calea ferată lăsată în paragină după inundațiile din septembrie 2024. Foto: Viața Liberă Galați
ADVERTISEMENT

Se întârzie lurările de reparație pentru calea ferată Galați-Bârlad din cauza lipsei finanțării. Aceasta se află într-o stare de degradare încă din septembrie 2024, atunci când au fost inundațiile catastrofale. Astfel, navetiștii sunt forțați să meargă cu microbuzele.

Calea ferată Chiraftei-Bârlad, încă în paragină

Cu toate că la începutul săptămânii trecute era programată semnarea contractului dintre Sucursala Regională Căi Ferate (SRCF) Galați și Arcada Company, pentru refacerea porțiunilor de cale ferată, acest lucru nu s-a mai realizat. Motivul? Nu există sursă de finanțare, relatează Viața Liberă Galați.

ADVERTISEMENT

„Am primit un document din partea SRCF Galați prin care eram notificați că se amână semnarea contractului. Suntem în legătură permanentă cu cei de la TFIN”, a declarat Mihai Humă, unul dintre cei doi patroni ai firmei Arcada Company.

Această porțiune dintre Galați și Bârlad a fost distrusă încă din noaptea de 13, spre 14 septembrie 2024, când au avut loc inundațiile. Pe această rută circulau zilnic 23 de trenuri ale operatorului privat Transferoviar Călători (TFC), în medie fiind undeva la 2.000 de călători, dintre care 900 aveau achiziționate abonamente lunare, relatează sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Aceste pagube semnificative s-au produs pe o lungime cumulată de aproximativ 10 kilometri. Între Galați și Chiraftei și retur, circulația trenurilor este normală, însă de la Chiraftei la Bârlad și înapoi, pasagerii sunt nevoiți să meargă cu microbuzele.

„Contractul trebuia semnat pe 24 februarie, dar, de la București, am fost anunțați că încă nu este asigurată sursa de finanțare. Deocamdată, suntem în procedură și sper ca, în câteva zile, să se rezolve cu finanțarea și să semnăm contractul”, a declarat directorul SRCF Galați, Gabriel Oprea, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Valoarea contractului ce urma să fie semnat pe data de 24 februarie 2025 era de 48,6 milioane de lei, fără TVA, cu finanțare asigurată de bugetul de stat. Durata de implementare era de 120 de zile, dintre care 30 de zile erau alocate pentru proiectare, iar cele 90 de zile pentru execuție, scrie presa locală.

ADVERTISEMENT