News

Calendar BAC 2024. Luni, 17 iunie, încep probele orale. Când e proba scrisă la limba română și când se afișează rezultatele

Calendar BAC 2024. Examenul de bacalaureat începe luni cu proba orală la Limba şi literatura română. Peste 134.000 de candidați sunt așteptați la examen
16.06.2024 | 14:51
Calendar BAC 2024 Luni 17 iunie incep probele orale Cand e proba scrisa la limba romana si cand se afiseaza rezultatele
Începe sesiunea de vară a examenului de bacalaureat Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Calendar BAC 2024. Luni începe sesiunea iunie – iulie a examenului de bacalaureat din acest an. Prima probă este cea de Limba şi literatura română – oral.

Calendar BAC 2024. Luni, 17 iunie, încep probele orale

Ministerul Educației a transmis duminică un comunicat conform căruia, „probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie”.

ADVERTISEMENT

Probele orale din cadrul acestei sesiuni de bacalaureat se vor desfășura după următorul calendar:

  • 17 – 19 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
  • 19 – 20 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
  • 19 – 21 iunie: evaluarea competențelor digitale (proba D);
  • 25 – 27 iunie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C);.
ADVERTISEMENT

„Potrivit datelor înregistrate şi furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ).

ADVERTISEMENT

În situațiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli”, mai precizează sursa citată.

Ministerul Educației a mai detaliat și modul în care sunt evaluați candidații în cadrul acestor probe, dar și condițiile în care se vor desfășura acestea, precum și regulile pe care trebuie să le respecte candidații.

ADVERTISEMENT

„Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis /respins).

În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/ comunicare.

Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba”, se arată în comunicatul ministerului.

Când se desfășoară probele scrise

Probele scrise din cadrul sesiunii de vară a bacalaureatului se vor desfășura începând cu data de 1 iulie și până pe data de 5 iulie. Primele rezultate vor fi afișate în data de 8 iulie, iar rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, vor fi făcute publice pe 12 iulie.

„Reprezentanţii presei au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistie şi digitale sau în centrele de examen doar cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor.

Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/ fotografii/ preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Conform calendarului examenului naţional de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română).

Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura vineri, 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12.00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12.00 – 18.00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise”, a mai precizat Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT