News

Calendar Bacalaureat 2020 după anularea probelor de competențe. Când vor avea loc probele scrise

14.05.2020 | 21:13
Calendar Bacalaureat 2020 dupa anularea probelor de competente Cand vor avea loc probele scrise
ADVERTISEMENT

Guvernul României a decis joi prin Ordonanță de Urgență anularea probelor de competențe pentru Bacalaureat 2020, astfel că au intervenit modificări în calendar.

Calendar Bacalaureat 2020 după anularea probelor de competențe

Conform edupedu.ro, calendarul pentru Bacalaureat 2020 a suferit modificări după anularea probelor de competențe, astfel că se vor susține examene doar pentru probele scrise.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții Bacalaureatul 2020 va începe pe 22 iunie cu proba la Limba și literatura română, urmat de Limba și literatura maternă (23 iunie), proba obligatorie a profilului (24 iunie) și proba la alegere a profilului și specializării (25 iunie).

Pentru proba obligatorie a profilului există două subcategorii:

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională;
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
ADVERTISEMENT

Cel mai probabil elevii nu se vor mai întoarce la școală pentru a se pregăti pentru BAC

La proba la alegere a profilului și specializării, absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională;
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a decis să anuleze în acest an probele orale de la BAC, pentru a proteja profesorii și elevii. Mai mult, probele de competență vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu notele obținute în urma unor examene specifice, tot pentru a proteja elevii.

În aceste condiții, cel mai probabil elevii nu se vor mai întoarce la școală pentru a se pregăti pentru BAC, așa cum era stabilit inițial.

ADVERTISEMENT

INSP a propus în draftul de recomandări referitoare la reluarea activității de către școli, ca la activitățile de pregătire să fie interzisă participarea elevilor și a profesorilor care suferă de afecțiuni cronice, dar și a celor care locuiesc cu persoane care au peste 65 de ani.

Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România cere autorităţilor renunţarea la Evalurea Naţională şi Bacalaureat. AGIRo vine cu argumentul spunând că de ce viitorii medici, profesori își pot lua diploma prin examen online, iar pentru copiii de 13 și 17 ani examenele trebuie organizate în școli.

ADVERTISEMENT