News

Calendar Bacalaureat 2020. Proba de Română oral reapare într-un proiect al Ministerului Educaţiei, deși Guvernul a aprobat anularea probelor de competențe

18.05.2020 | 15:59
Calendar Bacalaureat 2020 Proba de Romana oral reapare intrun proiect al Ministerului Educatiei desi Guvernul a aprobat anularea probelor de competente
Calendar Bacalaureat 2020. Proba de Română oral reapare într-un proiect al Ministerului Educaţiei, deși Guvernul a aprobat anularea probelor de competențe. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Calendar Bacalaureat 2020. Emoțiile pentru cei din clasa a 12-a încep din luna viitoare. Conform unui proiect al Ministerului Educației, candidații au trei zile la dispoziție pentru înscrierea la prima sesiune.

Calendar Bacalaureat 2020. Proba de Română oral reapare într-un proiect al Ministerului Educaţiei, deși Guvernul a aprobat anularea probelor de competențe

În urmă cu nicio săptămână, probele orale din acest an de la Bacalaureat au fost anulate, conform unei decizii de ultim moment luată de Guvernul Orban.

ADVERTISEMENT

Chiar ministrul Monica Anisie anunța, pe 14 mai, că probele de competență vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu notele obținute în urma unor examene specifice, tot pentru a proteja elevii.

Între timp, Ministerul Educației vine cu o propunere de ultim moment și dorește ca probele de competențe lingvistice în limba română să fie evaluate în perioada 29 iunie – 1 iulie, iar cele într-o limbă străină și digitale să fie recunoscute în perioada 29 iunie – 5 iulie 2020, scrie StiriEdu.ro.

ADVERTISEMENT

Proiectul pus pe hârtie se va discuta luni în Comisia de Dialog Social.

Iată cum arată proiectul Ministerului Educației pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat:

  • 9 – 12 iunie 2020 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E. a) – proba scrisă
  • 23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E. b) – proba scrisă
  • 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E. c) – proba scrisă
  • 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E. d) – proba scrisă
  • 29 iunie – 01 iulie 2020 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29 iunie -05 iulie 2020 Recunoașterea și echivalarea competențelor lingvistice și digitale
ADVERTISEMENT

Cum explica Ministerul Educației decizia de a anula probele orale

Pe 14 mai, Ministerul Educației a explicat decizia luată în legătură cu eliminarea probelor orale de la Bacalaureat prin intermediul unui comunicat de presă.

Se anunța atunci că probele de competență vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu notele obținute în urma unor examene specifice, tot pentru a proteja elevii.

ADVERTISEMENT

”Pentru anul şcolar 2019 – 2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, au transmis reprezentanții ministerului.

ADVERTISEMENT