ADVERTISEMENT
News

Calendar Evaluare Naţională 2021. Când au loc examenele

Autor: Adrian Baciu | 11.09.2020 | 12:51
Calendar Evaluare Naţională 2021. Când au loc examenele
Calendar Evaluare Naţională 2021. Când au loc examenele. Sursa foto: hepta.ro

Calendar Evaluare Naţională 2021. Programul oficial al examenului de Evaluare Națională 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Elevii care acum intră în clasa a VIII-a vor susține examenele de Evaluare Națională în perioada 22 – 25 iunie 2021.

Noua programă este cuprins în ordinul Ministerul Educației și Cercetării privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale în anul școlar 2020 – 2021.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a anunțat noul Calendar de Evaluare Națională pentru 2021

Calendarul privind examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2020 – 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial. Pentru prima dată în istoria recentă probele pentru cei aflați la final de gimnaziu au loc către sfârșitul lunii iunie, după probele scrise de la Bacalaureat.

Conform ordinului prezentat public, în perioada 7 – 11 iunie 2021 au loc înscrierile la acest examen, iar în perioada 22-25 iunie elevii vor intra în focurile probelor scrise.

ADVERTISEMENT

Rezultatele preliminare se vor afișa pe 29 iunie, zi când se depun și contestațiile, urmând ca pe 4 iulie 2021 să avem situația finală a notelor. Iată calendarul complet:

  • 22 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura română
  • 24 iunie 2021 – proba la Matematică
  • 25 iunie 2021 – proba de Limba şi literatura maternă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14,00) – afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 29 iunie 2021 (orele 16,00 – 19,00) – 30 iunie 2021 (orele 8,00 – 12,00) – depunerea contestațiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2021 – afișarea rezultatelor finale
ADVERTISEMENT

Precizările Ministerului Educației legate de desfășurarea examenului

Tot în cursul acestei zile, oficiali din minister au emis o serie de norme și reguli privind desfășurarea acestui examen. Astfel, potrivit ordinului, cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar care au rude în examen nu au acces în unităţile de învăţământ – centre de examene/ evaluare/ contestaţii pe perioada desfăşurării examenului.

”Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul celor care fac parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale. Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele zonale de evaluare sunt stabilite de comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a Evaluării Naţionale prin tragere la sorţi. Aceasta se efectuează în şedinţă publică, care poate fi organizată şi în sistem de videoconferinţă.

ADVERTISEMENT

Cadrelor didactice nominalizate ca asistenţi le este interzisă intrarea în sala de examen cu bagaje, telefoane sau cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, dar şi cu reviste, ziare, cărţi.

În ceea ce priveşte candidaţii, li se interzice să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, formulare, notiţe, însemnări, rezumate ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

ADVERTISEMENT

Sunt interzise, de asemenea, telefoanele mobile, căştile audio sau orice mijloc electronic de calcul sau comunicare, care permite conectarea la internet/ reţelele de socializare. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 pe lucrare.”, se arată în ordin, conform Agerpres.

Notele din 2021, tot sub forma codului unic

În ordin se mai arată că, în cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială.

În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de un punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, se numeşte o nouă comisie de contestaţii formată din doi profesori cu experienţă. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, iar nota dată de cea de a doua comisie de contestaţii este cea finală.

La fel ca în 2021, comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidatului şi care vor fi distribuite elevilor, sub semnătură, la prima probă susţinută de aceştia.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!