News

Calendar ortodox 1 ianuarie 2021. Sfântul Vasile. Tradiția care vă ferește de rele în noul an

31.12.2020 | 15:05
Calendar ortodox 1 ianuarie 2021 Sfantul Vasile Traditia care va fereste de rele in noul an
ADVERTISEMENT

Primul „sfânt” care-și sărbătorește praznicul în prima zi a anului, 1 ianuarie, conform calendarului religios ortodox, este Sfântul Vasile cel Mare. Știți, oare, care este tradiția ce vă ferește de toate relele în noul an 2021?

„Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur”, ne învață „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume”, cum se autodefinește site-ul crestinortodox.ro. 

ADVERTISEMENT

„Cel între ierarhi preaales, între dascăli preaînţelept şi între toţi sfinţii preamult plăcut lui Dumnezeu, Sfântul părintele nostru Vasile cel Mare” este considerat, conform portalului ortodox doxologia.ro, „păzitor de duhuri rele”.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2021. Sfântul Vasile. Tradiția care vă ferește de rele în noul an

Cum ne poate feri Sfântul Vasile cel Mare de rele în 2021? Iată în continuare ce spune tradiția mioritică despre ceea ce trebuie să faceți pe 1 ianuarie pentru a vă proteja de ghinioane în noul an.

ADVERTISEMENT

– Vărsați un pahar, neapărat alb, cu vin pe masă, apoi spargeți paharul și răsturnați o cutie cu chibrituri pe fața de masă udă, ca să alungați influențele malefice din jurul casei.

– Dați de pomană mâncare și/sau haine, atenție: nu bani!, unui om sărac și o să aveți noroc și belșug în casă.

ADVERTISEMENT

– După ce vă spălați pe față, ştergeți-vă cu un prosop în care puneți înainte un ban de aur sau de argint, pentru a fi „curat și sănătos în tot anul”.

– Nu dormiți de Sfântul Vasile, chiar dacă aveți „în spate” o noapte activă, fără somn, de Revelion, ca să nu vă copleșească lenea în 2021.

ADVERTISEMENT

Atenție la prima persoană care vă intră în casă de sfântul Vasile, colindați cât mai multă lume și beți cât puteți vin roșu!

– Aveți mare grijă cine va fi prima persoană ce vă intră în casă pe 1 ianuarie: să fie obligatoriu un bărbat, aduce stabilitate și noroc, nu cumva să fie o femeie, aduce numai ghinioane!

– Luați în mână de cum a venit Anul Nou 2012 de mână cu Sfântul Vasile cel Mare „scula” cu care vă faceți meseria, sau ceva legat de meserie (de exemplu șoferii profesioniști pot lua „doar cheile mașinii…,), faceți o cruce mare spre Răsărit ca să aveți spor la locul de muncă tot anul viitor.

Faceți urări de bine cât mai multor persoane toată ziua de 1 ianuarie. Pentru că tradiția spune cum că Sfântul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu să îi dea o zi „de cinstire” specială. Fericit că acesta i-a hărăzit chiar prima zi din an, Sfântul Vasile a legat un clopoțel de o crenguță de busuioc și l-a „colindat” pe Dumnezeu.

De aceea există obiceiul de a face cât mai multe urări de bine pe 1 ianuarie. Iar dacă știți a ura colinde tradiționale, ca „Plugușorul”, „Semănatul” sau „Vasilica” („Vasilca”), nu uitați „Sorcova”, este cu atât mai bine să le „aplicați” rudelor și prietenilor.

– În sfârșit, dar nu în ultimul rând, este indicat să… beți cât mai mult vin roșu (cine are probleme de sănătate îl poate înlocui, in extremis, cu un vin alb…) de Sfântul Vasile pentru că tradiția „spune” că atât sânge veți avea în „instalație”, scuzați, și obraji tot anul.

  • „Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul «basileios», care la rândul lui stă în legătură cu «basileos», adică rege, împărat, bazileu. Latinii l-au redat prin «Basilius»” – crestinortodox.ro
  • „La noi astăzi e curentă formă Vasile (la vechiul Vasilie/Văsilie pare să fi renunțat chiar și conservatoarea limba bisericească), cu prescurtarea populară Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astăzi destul de rar, fiindu-le preferat mai grațiosul Vasilica. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilică și Sica/Sică” – crestinortodox.ro
  • 587.327 de români își sărbătoresc ziua numelui (onomastica) pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile: 87.181 sunt femei și 500.146 sunt bărbați, conform înrefgistrărilor de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI)
ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită