Sfântul Vasile este prima sărbătoare a anului. De mii de ani creștinii se bucură de această zi pe data de 1 ianuarie. În timp ce mulți aleg să meargă la biserică, pentru a da de pomană în memoria celor plecați din această lume, mulți își celebrează numele de Vasile/Vasilica.
Sfântul Vasile este considerat păzitor de rele în tradiția creștină. Tot în această zi se spune că trebuie să avem grijă pe cine primim în casă. În funcție de starea celui care ne va păși pragul așa va fi toată familia pe întreg parcursul lui 2022.
Sfântul Vasile a fost unul dintre mai mari sfinți, apărători ai credinței și care a supraviețuit în secolul al IV-lea. El este cunoscut și ca ”Vasile din Cezareea Cappadociei”, potrivit Doxologia.ro
Sfântul Vasile este originar din Pont, născut în anul 329. A murit în Cezarea pe 1 ianuarie 379. Familia sa era una credincioasă. Tatăl său, Sfântul Vasile cel Bătrân, era cunoscut în comunitate ca învățător, iar Macrina și Grigore din Nyssa, frații săi, i-au urmat calea, devenind tot sfinți. La fel a procedat și mama sa.
Mama Sfântului Vasile a fost Sfânta Emilia. Aceasta este cunoscută în religia creștină drept ocrotitoare a tuturor mamelor, ajutându-le să devină eroine și să facă față oricărui obstacol.
Sfântul Vasile a fost un om învățat, studiind la Cezarea, la Constantinopol și Atena. A fost pasionat de mai multe domenii, precum: medicină, retorică, filosofie, astronomie și geometrie. La Atena l-a impresionat pe Grigore de Nazianz. Acesta a fost uimit de inteligența Sfântului Vasile.
După terminarea studiilor, Sfântul Vasile a simțit chemarea către Dumnezeu și a început să viziteze mai multe mănăstiri din: Mesopotamia, Egipt, Siria sau Palestina.
Uimit de frumusețea lăcașelor de sfânt, s-a întors acolo unde s-a născut, în Pont, și a pus bazele unei mănăstiri pe malul Iris-ului. Acolo, Sfântul Vasile a scris multe despre tot ce presupune viața monahală. Așadar, mulți îl consideră ”părintele monahismului oriental”.
Odată intrat în slujba lui Dumnezeu, Sfântul Vasile a început să lupte împotriva arianismului și altor mișcări eretice. A scris multe cărți în acest scop, printre care: ”Regulile Monahale”, ”Moralele”, ”Despre Judecata lui Dumnezeu” ”Despre Religie”, plus 366 de epistole.
Alte scrieri care s-au făcut în memoria lui mai târziu sunt: ”Liturghia Sf. Vasile cel Mare” și ”Moliftele Sfântului Vasile cel Mare”. De altfel, el a acordat o mare atenție familiilor sărace, săvârșind multe acte de caritate.
Cu sprijinul lui Grigore Nazianzus, pe data de 14 iunie 370, Sfântul Vasile a fost numit episcop al Cezareii, dar și mitropolit al Cappadociei și exarh al Pontului.
Prin funcțiile dobândinte, autoritatea Sfântului Vasile avea influență până înBalcani, Mediterană, Marea Egee și Eufrat. Pe cei ce și-au dorit să fie preoți, i-a ajutat să beneficieze de o mare pregătire canonică și spirituală.
În anul 373, mai multe evenimente l-au întristat pe Sfântul Vasile, printre care moartea fratelui său, Grigore, sau atacurile goților. Sfântul Vasile s-a stins din viață în anul 379. Se spune că pe ultimul drum a fost condus atât de oameni credincioși, cât și de păgâni, dar și de evrei, localnici și străini.