Life

Calendar ortodox 1 mai 2022: Duminica Tomii. Ce e bine să faci şi ce nu se face

Creştinii ortodocşi prăznuiesc Duminica Tomii în 2022, pe data de 1 mai. Această zi este una cu o însemnătate religioasă mare în calendarul ortodox, marcând încheierea Săptămânii Luminate.
30.04.2022 | 15:03
Calendar ortodox 1 mai 2022 Duminica Tomii Ce e bine sa faci si ce nu se face
Zi de sărbătoare pe 1 mai 2022. Conform calendarului ortodox, se prăznuieşte Duminica Tomii, prima duminică de după Sfintele Paşti.
ADVERTISEMENT

Prima duminică după Sfintele Paşti este cunoscută şi ca Duminica Tomii. Se spune că, în această zi, Iisus Hristos s-a arătat apostolilor şi l-a îndemnat pe Toma să îi atingă rănile, după ce acesta nu a crezut în învierea Mântuitorului.

Calendar ortodox 1 mai 2022. Ce sărbătoare este Duminica Tomii

Calendarul ortodox consemnează că anual, în cea dintâi duminică de după Paşte se sărbătoreşte Duminica Tomii, o zi dedicată Sfântului Apostol Toma, cel care s-a îndoit de Învierea Domnului.

ADVERTISEMENT

Vechile poveşti creştine spun că Mântuitorul s-a arătat apostolilor pentru prima oară în prima zi a Săptămânii Luminate, zicându-le simplu “Pace vouă”. Apoi, a instituit sfânta taină a Spovedaniei, binecuvântându-i spre iertarea păcatelor şi spunându-le “Luați Duh Sfânt, cărora veți ierta păcatele le vor fi iertate și în cer și cărora le veți ține, ținute vor fi.

De la această întâlnire a lipsit Toma. După ce apostolii i-au spus cele întâmplate şi i-au povestit despre Înviere, acesta a manifestat o atitudine de îndoială, spunându-le acestora că nu va crede că Hristos a înviat până când nu va pune degetul pe rănile sale.

ADVERTISEMENT

În prima duminică după Paşti, se spune că Iisus s-a arătat iarăşi apostolilor şi, văzându-l pe Toma, i-a spus: “Adu-ţi degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele, adu-ţi mâna ta şi pune-o în coasta Mea, şi nu fi necredincios, ci credincios!”

Cu teamă şi emoţie, Toma a păşit în faţa Mântuitorului şi, atingându-i rănile, a exclamat: ”Domnul meu si Dumnezeul meu!“

ADVERTISEMENT

Iisus i-a răspuns: “Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiţi cei ce au crezut fără să fi văzut!“

De atunci, apostolului i-a rămas supranumele Toma Necredinciosul.

Ce spun preoţii despre Sfântul Apostol Toma

Preoţii spun că Sfântul Apostol Toma reprezintă un simbol al căutării adevărului şi nu sunt de acord cu formularea potrivit căreia acesta este “necredincios”

ADVERTISEMENT

În predicile susţinute în această duminică, ei spun că îndoiala apostolului nu a venit din necredinţă ci tocmai pentru a mărturisi adevărul despre triumful asupra morţii şi Învierea Domnului.

Sfântul Toma avea să răspândească cuvântul Domnului în India şi să moară ca un martir în jurul anului 70. Moaştele sale se află în oraşul Ortona din Italia, în vreme ce capul său este păstrat în Grecia, la mănăstirea Patmos.

Tradiţii şi obiceiuri de Duminica Tomii. Ce se face şi ce nu e bine să faci

Duminica Tomii este o sărbătoare în care se cinstesc cei adormiţi, mai ales că este urmată de “Lunea Morţilor” sau Paştele Blajinilor.

În unele zone din Ardeal şi Banat, femeile pun diferite pachete cu mâncare pe râuri şi alte ape curgătoare. Gospodinele merg cu colaci şi ouă roşii la biserică, acestea fiind sfinţite de către preot.

Ulterior, aceste merinde sunt puse în coşuleţe împletite din nuiele şi li se dă drumul pe apă. Se spune că, în acest fel, pomenile se duc pe “Apa Sâmbetei” şi ajung pe tărâmul celor care nu mai sunt printre noi.

Tradiţia spune că, astfel, ofrandele vor ajuta sufletele celor morţi să mai scape din păcate. Astfel, ei ar putea şi să umble prin locurile în care doresc.

Totodată, după slujbă, creştinii merg la cimitir şi aprind lumănâri pentru cei dragi.

În Duminica Tomii, se spune că nu este bine să faci treabă în gospodărie şi nici munci ale câmpului. Nu se spală, nu se calcă şi nu se coase. Nu este bine să-ţi vorbeşti aproapele de rău şi nu se spun vorbe de ocară despre cei decedaţi.

În schimb, este bine să dai de pomană pentru cei săraci şi este bine să spui o rugăciune chiar în zorii zilei.

ADVERTISEMENT