Life

Calendar ortodox 1 octombrie 2021: Sărbătoare cu cruce roșie pentru creştini. Ce nu e bine să faci

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Este sărbătoare mare pentru creștini, marcată cu cruce roșie. Iată ce nu e bine să faci.
30.09.2021 | 18:03
Calendar ortodox 1 octombrie 2021 Sarbatoare cu cruce rosie pentru crestini Ce nu e bine sa faci
Calendar ortodox 1 octombrie 2021: Sărbătoare cu cruce roșie pentru creştini. Ce nu e bine să faci. Sursa foto: stirileprotv.ro
ADVERTISEMENT

Conform calendarului ortodox, în ziua de 1 octombrie 2021 este o sărbătoare mare pentru creștini, marcată cu cruce roșie. Este vorba despre Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare închinată Fecioarei Maria.

În această zi mai sunt icani, Sfântul Apostol Anania, Sfinții Mucenici Mihail din Mănăstirea Zovei și a 36 de monahi, Sfântul Cuvios Roman Melodul, Sfântul Mucenic Domim, Sfântul Cuvios Ioan, Sfântul Cuvios Grigorie Domesticul și Sfântul Ioan Cucuzel.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 1 octombrie 2021: Sărbătoare cu cruce roșie pentru creştini

Calendar ortodox pentru vineri, 1 octombrie 2021. Biserica Ortodoxă prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare mare, marcată cu cruce roșie în calendar. Este unul dintre Praznicele Împărătești închinate Fecioarei Maria.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne, în anul 911. Atunci a avut loc privegherea în biserica Vlaherne pentru a salva cetatea care era asediată.

ADVERTISEMENT

La ora patru dimineața, Fecioara Maria s-a arătat în fața poporului, în timp ce stătea în văzduh și se ruga cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor, iar în jurul ei erau apostoli, sfinții și mucenicii.

Preoții spun că acest eveniment ne amintește că Maica Domnului este alături de alături de noi atunci când trecem prin cele mai grele momente, dacă știm să ne rugăm.

ADVERTISEMENT

Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de „Pocroave”. Ca orice sărbătoare cu cruce roșie, și aceasta aduce câteva tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.

Astfel, pe 1 octombrie, nu se mănâncă dulce, iar oamenii pot ține post pentru a se proteja de boli, necazuri sau înec. Se poate consuma, în schimb, pește. Musafirii trebuie serviți cum se cuvinte, mai ales cu plăcinte cu dovleac.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fiind o zi de odihnă, nu se face treabă prin casă, altfel se spune că ai parte de boli și de necazuri. Nu se spală, nu se calcă și nu se mătură. Nu se muncește nici pe câmp.

Tradiția mai spune că Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru iarnă și acoperirea pământului pentru brumă. Se spune că vitele stropite cu apă sfințită vor fi ferite de boli în sezonul rece.

În unele zone ale țării se spune că domnișoarele care sunt aranjate în această zi vor avea o căsnicie fericită și de durată.

Rugăciunea care trebuie rostită în această zi

„Troparul, glasul al 4-lea

Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac 1:

Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos.

Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”