Life

Calendar ortodox 1 octombrie 2022: Acoperământul Maicii Domnului. Ce să nu faci în această zi de sărbătoare

Calendar ortodox. Pe data de 1 octombrie 2022 credincioșii cinstesc Acoperământul Maicii Domnului. Ce este complet interzis.
30.09.2022 | 22:28
Calendar ortodox 1 octombrie 2022 Acoperamantul Maicii Domnului Ce sa nu faci in aceasta zi de sarbatoare
Calendar ortodox. Pe 1 octombrie 2022 credincioșii cinstesc Acoperământul Maicii Domnului. Ce e complet interzis. Sursa foto: doxologia. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 1 octombrie 2022: Acoperământul Maicii Domnului. Ce să nu faci în această zi de mare sărbătoare, conform tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor pe care oamenii le păstrează din moși-strămoși.

Calendar ortodox. Pe 1 octombrie 2022 credincioșii cinstesc Acoperământul Maicii Domnului. Ce e complet interzis

Potrivit crestinortodox.ro, în prima zi din luna octombrie cinstim Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare cu cruce roșie care aduce numeroase obiceiuri. Este un moment rânduit în amintirea arătării Fecioarei Maria în biserica din Vlaherne din Constantinopol.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în anul 911 se făcea priveghere pentru a salva cetatea care la momentul respectiv era asediată. La ora 4:00, dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi în ochi.

Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor tuturor credincioșilor prezenți, iar în jurul său se aflau Apostolii, Sfinții și Mucenicii. Acest eveniment ne amintește că prin rugăciune putem primi ajutor din partea Fecioarei Maria.

ADVERTISEMENT

De asemenea, data de 1 octombrie reprezintă și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, fiind stabilită în sesiunea ONU din decembrie 1991. Acest lucru a venit la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Acoperământul Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare cunoscută în termeni populari ca Pocroave pentru că în această zi încep să se pregătească ogoarele pentru sezonul rece, înainte ca pământul să fie acoperit de brumă.

ADVERTISEMENT

Una dintre tradiții ne amintește că pe 1 octombrie credincioșii țin post pentru a fi feriți de boli, supărări și înec. În unele zone din țară gospodarii stropesc vitele cu apă sfințită pentru a fi protejate de orice boală în sezonul rece.

Fetele care nu au un păr bogat se roagă pentru a avea o podoabă capilară frumoasă și rezistentă. În plus, se spune că femeile care sunt împodobite pentru nuntă vor avea o căsnicie lungă și fericită.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de Acoperământul Maicii Domnului se pomenesc cei trecuți în neființă și se dau de pomană, rudelor sau oaspeților, plăcinte de post cu mere sau cu dovleac.

Ce să nu faci de Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului, din data de 1 octombrie 2022, este o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendar ceea ce înseamnă că nu se spală, nu se coase și nu se calcă.

În altă ordine de idei, în această zi nu se taie poboaba capilară. În cazul în care se face acest lucru, atunci părul va avea mereu o legătură cu corpul. Se mai spune că părul nu trebuie aruncat și nici ars pentru că poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi care fac farmece.

Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”. Amin

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită