Calendar Ortodox 1 octombrie 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. Are o semnificație aparte. Care este rugăciunea pe care oamenii trebuie să o rostească în această zi pentru a avea parte de bine.
Calendar ortodox pentru ziua de marți, 1 octombrie 2024. Praznic uriaș pentru credincioșii din România, este cruce roșie. Sărbătoarea este dedicată Fecioarei Maria și este extrem de importantă pentru Biserica Ortodoxă.
Acoperământul Maicii Domnului este o zi rânduită în amintirea arătării Fecioarei Maria în Biserica din Vlaherne din Constantinopol. Pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în acest lăcaș de cult pentru salvarea cetății care era asediată.
Spre dimineață, undeva în jurul orei 04:00, Maica s-a arătat poporului stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul veșmânt era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor care erau adunați în Biserică.
De asemenea, în jurul său se găseau apostolii, sfinții și mucenicii, printre care și Sfântul Ioan Înaintemergătorul și Sfântul Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a spus către ucenicul său iubit, Epifanie:
„O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”, potrivit crestinortodox.ro. Epifanie a răspuns: „O văd, Părinte, și mă minunez!”, mai arată sursa citată.
Acesta a fost momentul în care Fecioara Maria s-a rugat alături de credincioșii aflați în Biserică pentru a alunga primejdia abătută asupra cetății. În cele din urmă pericolul a fost înlăturat și populația a scăpat de suferință.
Fiind vorba de o sărbătoare cu cruce roșie credincioșii nu au voie să spele, să calce și să coase. În schimb, creștinii ortodocși sunt așteptați la slujbă, unde se pot ruga pentru a fi feriți de boală, înec sau alte supărări.
„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.