Life

Calendar ortodox 1 septembrie: sărbătoare importantă pentru creștini. Ce fac preoții în această zi

Calendar ortodox 1 septembrie: sărbătoare importantă pentru creștini. Iată ce fac preoții în această zi.
31.08.2021 | 23:44
Calendar ortodox 1 septembrie sarbatoare importanta pentru crestini Ce fac preotii in aceasta zi
Calendar ortodox 1 septembrie: sărbătoare importantă pentru creștini. Ce fac preoții în această zi. Sursa foto: creștinortodox.ro

Miercuri, 1 septembrie, este o zi mare în calendarul ortodox, fiind o sărbătoare importantă pentru creștini. Află ce fac preoții în această zi și de ce reprezintă un moment special.

Prima zi a lunii septembrie are un rol uriaș pentru Biserica Ortodoxă Română, iar preoții au un ritual special de urmat. Citește în continuare și află despre ce sărbătoare este vorba în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 1 septembrie: sărbătoare importantă pentru creștini. Ce fac preoții în această zi

Ziua de miercuri, 1 septembrie, are o semnificație aparte în calendarul ortodox și este o sărbătoare importantă pentru creștini și mai ales pentru Biserica Ortodoxă.

Potrivit creștinortodox.ro, este vorba despre începutul Indictionului, adică Anul Nou Bisericesc, în care preoții mulțumesc Lui Dumnezeu pentru roadele de peste an. Preoții se roagă, de asemenea, ca și următorul an să fie la fel de roditor.

Anul Nou Bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 1 august. Conform tradiției iudaice, Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii. Mântuitorul a pus început activității Sale de popovăduire a Evangheliei tot în această zi.

Noul an bisericesc poartă denumirea de Indictul sau Indictionul în România, care înseamnă „arătare” și „poruncă”, amintind de intrarea Domnului în sinagogă.

Mai mute evenimente sunt legate de această zi. Unul dintre ele este acela când Arca lui Noe s-a oprit în muntele Ararat după încetarea potopului. De altfel, Moise s-a coborât din Muntele Sinai cu Tablele Legii.

În această zi s-a s-a construit cortul mărturiei, unde a fost pus Chivotul Legi.  A fost sfințit templul lui Solomon, iar arhiereul intra o dată pe an în sfânta sfintelor pentru a tămâia altarul.

Evreii aveau sărbătoarea corturilor la începutul lunii septembrie, în amintirea celor 40 de ani pe care i-au petrecut în pustietate înainte de a intra în pământul făgăduinţei.

Evanghelia zilei (Luca 4, 16-22) redă începutul activității publice a lui Iisus Hristos. Mântuitorul a intrat în sinagoga iudeilor şi a citit din cartea lui Isaia:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima, să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea, să slobozesc pe cei apăsaţi şi să vestesc anul plăcut Domnului” (Luca 4, 18-19).

Mântuitorul le spune celor care Îl ascultau că profeția s-a împlinit în El. La începutul toamnei, Iisus Hristos a venit la Nazaret pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu.

Rugăciunea care se rostește la începutul noului an bisericesc poate fi citită pe doxologia.ro. 

Tradiții și superstiții cu ocazia Anului Nou Bisericesc

Se spune că așa cum este vremea în această zi, așa va fi și în restul anului, potrivit libertatea.ro. Dacă dimineața plouă, primăvara va fi și ea ploioasă. Dacă în prima parte a zilei vremea este gri, urmează o toamnă grea.

În schimb, dacă tună, se spune că va fi o toamnă lungă. Dacă vremea de la amiază este frumoasă, se spune că așa va fi tot anul. Dacă ziua va fi ploioasă sau însorită, anul va fi unul ploios sau secetos.