News

Calendar ortodox 10 aprilie: pomenirea sfinților Terentie, African, Maxim, Pompie

09.04.2019 | 16:58
Calendar ortodox 10 aprilie pomenirea sfintilor Terentie African Maxim Pompie

Azi, conform calendarului creștin ortodox, se prăznuiesc sfinții mucenici Terente, African, Maxim și Pompie, alături de alți treizeci și sase care au fost însoțitorii fericitului Zenon. De asemenea, azi se mai pomenește sfânta proorociță Olda, mucenicii Iacov și Aza diaconul și sfântul nou mucenic Dima, care a suferit în anul 1363 în Smirna, care s-a săvârșit prin sabie.

Calendar ortodox pentru 10 aprilie: sfinții mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie

Sfinții mucenici au fost din Africa și au trăit în anii în care conducea împăratul Deciu și a guvernat Fortunian. Porunca a spus atunci ca toți să se lepede de credința în Hristos, iar cei care nu se supun, să fie chinuiți în tot chipul.

Sfinții mucenici s-au îndulcit cu ajutorul de la Dumnzeu, iar, după ce au fost prinși și legați pentru nesupunere, le-au căzul legăturile iar nimeni nu s-a mai atins de ei după ce un înger le-a luat apărarea.

Calendar ortodox pentru 10 aprilie
Calendar ortodox pentru 10 aprilie

Canon de rugăciune către sfinții mucenici Terentie, Pompei și African

“Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Prealăudată mulţime a purtăto­rilor de chinuri roagă-te lui Hristos, Care are mulţime de îndurări, să împuţineze mulţimile răutăţilor mele, ca să laud prăznuirea ta. Purtătorilor de chinuri cei patruzeci, în mijlocul priveliştii aţi desfiinţat porunca urătorilor de Dumnezeu şi aţi propovăduit pe Cuvântul Cel Întrupat, pe Cel Ce a mântuit lumea de necuvântare.”