News

Calendar ortodox 10 iulie. Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei sunt prăznuiți astăzi

09.07.2019 | 17:00
Calendar ortodox 10 iulie Sfintii 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei sunt praznuiti astazi

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe 10 iulie pe Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei! Aceștia au trăit pe timpul împăratului Liciniu, păgânul care a fost primit întru împărăţie de marele Constantin. Acesta a dat poruncă prin toată stăpânirea sa, ca toţi creştinii cei ce nu vor voi să se închine zeilor, să fie munciţi şi pierduţi cu felurite morţi, iar averile lor să fie confiscate!

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe 10 iulie pe Sfinții 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei

Porunca a ajuns și la cetatea Nicopolea Armeniei. Acolo, 45 de creștini nu au mai așteptat să fie vânați de oamenii împăratului, așa că s-au predat de bună voie. Între dânşii erau mai mari aceştia: Leontie, Mavrichie, Daniel, Antonie şi Alexandru, bărbaţi însemnaţi cu neamul şi cu învăţătura, şi îmbunătăţiţi cu viaţa. Şi ducându-se toţi împreună, au stat înaintea lui Lisie, ighemonul ţării Armeniei, şi au mărturisit că sunt creştini.

Ighemonul mirându-se de împreună învoirea cea cu un suflet a atât de mulţi oameni, şi de îndrăznirea cea din voia lor la chinuri, i-a întrebat pe ei, zicând: „De unde sunteţi şi cine v-a învăţat pe voi să nu vă închinaţi zeilor noştri?” Răspuns-a Sfântul Alexandru: „De aici suntem – unii din cetate, iar alţii de prin sate însă pământul acesta este patria noastră, iar Tatăl nostru este Hristos cel din ceruri. Acela ne-a învăţat pe noi să nu ne închinăm nici mincinoşilor zei surzi şi muţi, nici lucrului făcut de mâini omeneşti”.

Calendar ortodox 10 iulie
Calendar ortodox 10 iulie

Mucenicii au fost mutilați de soldații împăratului Liciniu

Zis-a ighemonul: „Dar Hristos al vostru unde este? Au nu a fost răstignit şi a murit?” Grăit-a Sfântul Leontie: „Dar ştii că Hristos al nostru a murit? Deci să ştii, că a şi înviat din morţi, şi S-a înălţat la cer. Pentru că de voie a murit pentru noi, şi iarăşi S-a sculat ca un Fiu al lui Dumnezeu”. Zis-a ighemonul: „Dar viu este acum Hristos?”

Răspuns-a Leontie: „O, ighemoane, ai voştri zei murind nu viază, iar Domnul nostru viază în veci, deşi a murit puţină vreme pentru a noastră mântuire. Iar prin moartea Sa scoţându-ne pe noi din veşnica moarte, ne-a făcut pe noi vii, şi ne-a învăţat pe noi să murim pentru Dânsul, ca să fim vii cu Dânsul în viaţa cea fără de sfârşit”.

Împăratul nu i-a mai muncit pe cei 45, ci a ordonat direct uciderea lor. Le-au fost tăiate mâinile și picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncate în foc. Unii au murit în momentul în care li s-au tăiat mâinile și picioarele, însă alții au fost aruncați de vii în foc.

Sfinții au fost mistuiți de foc, iar oasele lor au fost aruncate în râul Lices. Ele au fost luate din acest râu de câțiva credincioși și puse la loc de cinste. După moartea lui Liciniu, s-a zidit o biserică în cinstea lor, iar oasele lor cele sfinte au fost așezate aici și s-au prefăcut în izvor de tămăduiri.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfinților Mucenici Vianor și Siluan;
– Sfântului Mucenic Apolonie din Sardia;
– Sfinților zece mii de Părinți din pustiile Egiptului;
– Sfântului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.