News

Calendar ortodox, 10 iunie: pomenirea sfinților mucenici Alexandru și Antonina

09.06.2019 | 17:14
Calendar ortodox 10 iunie pomenirea sfintilor mucenici Alexandru si Antonina
Calendar ortodox 10 iunie. Sfinții mucenici Alexandru și Antonina. Sursa foto:doxologia.ro

10 iunie este o zi importantă pentru toți credincioșii, pentru că astăzi se săvârșește pomenirea  sfinților mucenici Alexandru și Antonina. Tot atunci, sunt prăznuiți  părintele Teofan și sfântul mucenic Timotei, episcopul Prusei.

Calendar ortodox pentru ziua de 10 iunie: pomenirea sfinților mucenici Alexandru și Antonina

Astăzi, credincioșii din întreaga țară îi pomenesc pe sfinții Alexandru și Antonina. Aceștia au trăit în satul Crodamul sau Cardamul și, potrivit calendarului creștin ortodox, și-au dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului.

Aceştia erau din satul Crodamul său Cardamul, unde Sfânta Antonina petrecea viaţa ei cu curăţie şi cu cinste. Fiind însă prinsă de conducătorul Fest şi nevrând să se lepede de Hristos, nici să slujească demonilor, a fost băgată într-o casă de desfrânare. Şi stând acolo fără să mănânce trei zile, i s-a arătat noaptea lumina, şi făcându-se tunet mare s-au deschis uşile casei, şi s-a auzit glas din cer către dânsa, îndemnând-o să se scoale şi să se ospăteze. Deci mâncând, a ieşit iarăşi şi a stat înaintea conducătorului şi neplecându-se a jertfi la idoli, a fost călcată în picioare şi bătută cu sabie de lemn; şi iarăşi fiind adusă la casa cea de desfrânare, în care prin descoperirea îngerului, intrând Alexandru, care din pricina vârstei lui tinere (căci era de 23 de ani), se făcea şi se arăta că mergea pentru păcat, a scos pe ascuns pe sfânta din casă, acoperindu-i capul cu haina lui, iar el a rămas acolo. Peste puţin vădindu-se lucrul de către unii slujitori care voiau să ruşineze pe sfânta, a fost adus Alexandru la conducător. Şi întrebându-l pentru ce a făcut lucrul acesta, n-a tăgăduit, ci a mărturisit pricina cu însăşi gura sa, şi a fost bătut cu sabie de lemn. Apoi prinzând şi pe sfânta li s-au tăiat degetele mâinilor şi ale picioarelor şi, ungându-le trupurile cu catran, le-au dat brânci într-o groapă cu foc, şi acolo şi-au luat fericitul sfârşit, în ziua de 3 mai a anului 313”.

Sfântul Alexandru. Sursa foto: Ziarul Unirea
Sfântul Alexandru. Sursa foto: Ziarul Unirea

Prăznuirea sfântului mucenic Timotei, episcopul Prusei

Tot pe 10 iunie, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe sfântul mucenic Timotei. Acesta a trăit în timpul împăratului Iulian paravatul și a devenit episcopul Prusei, îndrumându-și supușii pe calea credinței, după cum sea arată în calendarul ortodox.

Acesta a trăit în zilele lui Iulian Paravatul (Apostatul), chivernisindu-şi bine Biserica ce luase. Şi păstorind duhovniceşte poporul dintr-însa, şi având dar de minuni nespuse, a ucis cu ajutorul acoperământului Sfintelor Taine un balaur mare, care cu răutatea celui încuibat în locul acela, ucigaşul zic de oameni şi vechiul balaur, omora şi pe oamenii ce treceau prin acel loc şi dobitoacele numai cu suflatul lui le strica de piereau, încât în scurt timp fusese părăsit drumul ce este între Prusa şi între apele cele fierbinţi. Şi aflând paravatul Iulian minunile ce făcea sfântul, a trimis de l-au omorât. Şi se face prăznuirea lui în sfântul său martiriu, ce este înăuntrul cinstitei case de bolnavi, care se află în Devteron”