News

Calendar ortodox 11 aprilie: pomenirea sfântului ierarh Calinic de la Cernica

10.04.2019 | 17:53
Calendar ortodox 11 aprilie pomenirea sfantului ierarh Calinic de la Cernica

11 aprilie este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii. Astăzi îl prăznuim pe sfântul ierarh Calinic de la Cernica. De asemenea,sunt pomeniți sfântul mucenic Antipa, episcopul Pergamului, dar și părintele Farmutie.

Calendar ortodox pentru 11 aprilie: sfântul ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în orașul București, în ziua de 7 octombrie 1787, provenind dintr-o familie de credincioși și a fost botezat sub numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani, dragostea pentru Dumnezeu i-a purtat pașii la mănăstirea Cernica, unde tânărul Constantin și-a schimbat numele în Calinic.

În Mănăstirea Cernica a vieţuit sfântul Calinic 43 de ani, nevoindu-se zi şi noapte, în post şi rugăciune, în muncă şi smerenie, în răbdare şi dragoste. Drept aceea, după cinci ani de slujire în treapta diaconiei, a primit şi sfinţitorul dar al preoţiei, iar după alţi cinci ani, cu glas de obşte a fost ales de sobor stareţ al chinoviei de la Cernica, pe care a cârmuit-o cu multă iscusinţă timp de 31 de ani, săvârşind multe fapte încununate de laudă.În anul 1850, preacuviosul Calinic a fost ales şi sfinţit episcop al Râmnicului, unde a săvârşit mari fapte şi a împlinit multe din lipsurile acestei eparhii. Cu nespusă râvnă şi osteneală a zidit din temelie biserica Episcopiei, împodobind-o cu zugrăveală şi odoare scumpe şi a dat viaţă nouă tiparniţei bisericeşti, scoţând la lumină multe cărţi de slujbă şi de zidire sufletească. Dorul de viaţă schimnicească l-a îndemnat atunci să zidească o biserică la Schitul Frăsinei, cu toate chiliile dimprejur, pentru adăpostirea părinţilor dornici să petreacă viaţa sihăstrească după pravila călugărilor din Muntele Atonului, statornicită aici de acest fericit ctitor” , se arată în calendarul creștin ortodox.

Astăzi îl prăznuim pe sfântul ierarh Calinic de la Cernica
Astăzi îl prăznuim pe sfântul ierarh Calinic de la Cernica

Toți credincioșii îl pomenesc astăzi pe sfântul ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Calinic a păstorit în scaunul de la Râmnic vreme de peste 16 ani, după care, simţindu-se slăbit de bătrâneţe şi bolnav fiind, a venit iarăşi la Mănăstirea Cernica, unde a mai trăit aproape un an, mutându-se către Domnul în ziua de 11 aprilie 1868. A fost îngropat, după a sa dorinţă, în tinda bisericii sfântul Gheorghe. Cât timp a vieţuit pe pământ, sfântul Calinic a dus o viaţă aleasă şi plăcută lui Dumnezeu. Călugăr fiind, s-a supus întru totul rânduielilor vieţii mănăstireşti, trăind în sărăcie şi în aspră înfrânare. Cei ce l-au cunoscut spun că avea trup firav şi era senin la faţă.

Umbla cu capul mereu plecat, vorbea domol şi liniştit, iar la fire era nespus de bun, milos şi darnic faţă de toţi. Acest fel de viaţă a făcut din el un vas ales al Domnului, împodobit fiind şi cu darul facerii de minuni, precum se arată în viaţa sa, tămăduind bolnavi, cunoscând gândurile ascunse ale oamenilor, sfârşitul lor şi chiar pe al său. Apoi a fost mângâiere pentru săraci şi văduve, căci tot ceea ce a agonisit a împărţit cu milostivire întru faceri de bine. Încă şi azi mult ajutor şi mare folos sufletesc dobândesc toţi cei ce cu credinţă năzuiesc către acest smerit ales al Domnului”