News

Calendar ortodox, 11 iulie. Este prăznuită mare minune a Sfântei Muceniță Eufimia

10.07.2019 | 16:22
Calendar ortodox 11 iulie Este praznuita mare minune a Sfantei Mucenita Eufimia

Calendarul ortodox prăznuiește pe 11 iulie una dintre marile minuni făcute de Sfânta Muceniță Eufimia! Aceasta a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305) și a fost ucisă pentru că a mărturist credința în Hristos.

Calendarul ortodox prăznuiește pe 11 iulie minunea făcută de Sfânta Muceniță Eufimia

Data de 11 iulie se face pomenirea de minunea petrecută la sfintele sale moaște. Sfânta era moartă de ani buni, iar în tot acest timp, din rănile ei curgea sânge care mirosea a mir, iar oamenii se ungeau cu sângele Sfintei pentru tămăduirea de boli.

Multe minuni a făcut Sfânta, însă cea din 11 iulie a rămas în istoria bisericii ortodoxe! Chiar în biserica unde își dormea somnul de veci a avut loc un sinod unde au apărut neînțelegeri grave între creștini și eretici! La acel sinod, făcându-se multă neînţelegere şi ceartă a dreptcredincioşilor creştini cu ereticii, pentru că rău credincioşii nu voiau nicidecum să se supună la dogmele cele drepte, atunci Preasfinţitul Anatolie, sfătuindu-se cu ceilalţi sfinţi părinţi, a zis către eretici:

Calendar ortodox 11 iulie
Calendar ortodox 11 iulie praznuieste minunea facuta de Sfanta Mucenita Eufimia

Sfânta Muceniță Eufimia a arătat care este credința care trebuie urmată

„Să scrieţi voi într-o carte mărturisirea credinţei voastre şi vom scrie şi noi mărturisirea noastră şi amândouă scrisorile, pecetluindu-le, să le punem în mormânt la preacinstitele moaşte ale Sfintei Mare Muceniţe Eufimia, apoi să ne rugăm soborniceşte lui Dumnezeu cu post, ca, prin această sfântă plăcută a sa, să ne descopere care este credinţa cea dreaptă”.

Cele două cărți au fost scrise, mormântul Sfintei a fost desfăcut, iar cele două scrieri au fost așezate pe pieptul său. Mormântul a fost acoperit, și sigilat cu pecete împărătească şi s-a pus strajă. Cu toții au postit și s-au rugat timp de trei zile.

Şi sosind ziua a patra, împăratul împreună cu tot sinodul s-au dus la cinstitul mormânt al Sfintei Eufimia şi, desfăcând pecetea împărătească, când au deschis mormântul, au văzut scrisoarea celor dreptcredincioşi şezând în dreapta sfintei, iar scrisoarea celor răucredincioşi zăcând la picioarele ei.

Şi de mirare era şi aceasta, că ea şi-a întins mâna sa spre împărat şi spre patriarh ca o vie, dându-le lor scrisoarea mărturisirii celei drepte. Atunci toţi s-au umplut de bucurie negrăită şi au dat slavă lui Dumnezeu, cântând cântări de laudă şi de mulţumire sfintei muceniţe şi închinându-se cu fierbinte dragoste moaştelor ei făcătoare de minuni. Mulți dintre eretici au trecut la creștinism din acea zi.