Life

Calendar ortodox 11 iunie: Moșii de Vară 2022. Ce să dai de pomană pentru sufletele răposaților

Calendarul ortodox ne dezvăluie sărbătoarea pe care trebuie să o cinstim în data de 11 iunie 2022. Cu numai două zile înainte de Rusalii se pomenesc Moşii de vară.
10.06.2022 | 13:34
Calendar ortodox 11 iunie Mosii de Vara 2022 Ce sa dai de pomana pentru sufletele raposatilor
Ce sunt Moșii de Vară și obiceiurile legate de această zi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Moșii de vară reprezintă o sărbătoare cinstită în fiecare an, fiind dedicată pomenirii celor adormiți. Are dată schimbătoare în funcție de Rusalii, de aceasta dată Biserica Ortodoxă amintindu-ne să o pomenim pe 11 iunie 2022.

Ce sunt Moșii de Vară și obiceiurile legate de această zi

Moșii de vară au loc la 50 de zile după Paște și cu două zile înainte de Rusalii. Sărbătoarea mai este numită și Sâmbăta Morților pentru că este dedicată celor plecați dintre noi.

ADVERTISEMENT

În această zi se dă de pomană pentru sufletele celor morți. De asemenea, sunt foarte multe obiceiuri și tradiții legate de această zi, majoritatea având legătură cu vasele în care se oferă de pomană sau cu bucatele gătite.

Se spune că în ziua Moșilor de vară, pe 11 iunie 2022, sufletele celor morți sunt încă pe pământ, de la Învierea Domnului, motiv pentru care credincioșii dau de pomană mâncare pregătită în casă. În felul acesta sunt alungate spiritele care dau târcoale.

ADVERTISEMENT

Concret, cei care au murit se hrănesc cu aburii bucatelor pe care familiile le pregătesc cu mare grijă. Pomana îi ajută pe cei trecuți în neființă să se întoarcă în lumea de dincolo. Totodată, sunt respectate și alte tradiții.

Un vechi obicei ne spune că la această zi de mare sărbătoare morții așteaptă ofrande, iar cei care nu primesc nu se vor întoarce în pace în Ceruri. Mâncarea este împărțită în general celor săraci și străinilor, nu rudelor sau familiei.

ADVERTISEMENT

Așadar, pomana este considerată liniștea sufletului celui care a murit și trebuie primită cu toată inima. În plus, mâncarea, care se mai numește și aburel, trebuie oferită oamenilor care au cea mai mare nevoie de ea.

Ce e bine să dai de pomană de Moşii de Vară

Mâncarea oferită de credincioși de Moșii de vară trebuie să fie una preferată de răposat. La slujba din Sâmbăta Morților se duc la Biserică pentru pomenire colivă, colaci, sarmale, plăcintă și cireșe. Nu este uitată nici sticla de vin.

ADVERTISEMENT

Pomana se servește caldă și se pune în vase cumpărate special pentru această zi de sărbătoare. În pachet mai trebuie să fie un castron, o farfurie, umplute cu bucate, dar și o cană sau un pahar și tacâmuri pentru servit.

În aceeași notă, hainele sau alte lucruri oferite săracilor pe 11 iunie 2022 se numesc tot pomană. Acestea sunt binecuvântate de către preot la Biserică printr-o molitvă deosebită, ca mai apoi să fie dăruite cu lumânări aprinse.

De asemenea, credincioșii merg la mormintele rudelor trecute în neființă, unde se spune că este bine să fie aprinse două lumânări pentru a încălzi sufletele celor decedați. Locurile de veci sunt curățate și împodobite cu flori de tei și frunze de nuc.

Ce nu este bine să faci de Moşii de Vară

Moșii de vară au și câteva reguli care ar fi bine să nu fie încălcate. Una dintre acestea ne spune că nu este bine să lucrăm în această zi, iar cine nu respectă regula va tremura precum piftia sau și mai rău, va înnebuni.

Tot în această zi, se spune că nu este bine să dormi afară sau la altcineva decât în propria casă pentru că morții bântuie până când se întorc în mormânt. În plus, gospodinele nu trebuie să arunce gunoaie sau lături pentru că pot ajunge în gura morților care se pot răzbuna.

În seara de sâmbătă spre duminică nu este indicat să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. Nu se spală, nu se coase și nu se calcă rufe.

ADVERTISEMENT