News

Calendar ortodox, 11 iunie: Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusiei

10.06.2019 | 13:52
Calendar ortodox 11 iunie Sfantul Mucenic Timotei episcopul Prusiei
ADVERTISEMENT

În calendarul ortodox, pe 11 iunie, este pomenit Sfântul Mucenic Timotei, cel care a fost episcopul Prusiei. Tot în aceeași zi, marți, 11 iunie, mai sunt trecuți în calendarul creștin-ortodox și Sfântul Cuvios Apolo, Sfântul Teofan, Sfântul Canid, Sfinții Mucenici Alexandru și Antonina, dar și Sfântul Alexie, episcopul de Bitinia.

Calendar ortodox, 11 iunie: Ce minuni a săvârșit Sfântul Mucenic Timotei

Principalul sfânt al zilei este însă Mucenicul Timotei. Acesta a trăit în perioada Împăratului Iulian Apostatul, între anii 361 și 363. Timotei este recunoscut de către Biserica Ortodoxă mai ales pentru minunile sale, iar despre multe dintre ele se studiază la facultățile de teologie, căci sunt acele minuni pe care se bazează credința în Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Timotei e recunoscut pentru că a omorât un balaur care îi prigonea și îi mânca pe călătorii creștini care se îndreptau spre Prusia. Apoi, a întors la viață o Împărăteasă care se închina idolilor, tocmai pentru a-i arăta calea cea dreaptă a credinței în Tatăl Ceresc. Ulterior, împărăteasa, văzând minunea ce i s-a săvârșit, a devenit creștină.

Sfântul Timotei a făcut multe minuni. Sursa foto: Antena 1

Rugăciunea către Sfântul Timotei

Auzind toate aceste lucruri pe care le face Mucenicul Timotei, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu și credința în Iisus Hristos, Împăratul Iulian a ordonat ca acesta să fie prins și să i se taie capul. I s-a tăiat capul 362, atunci când a primit mucenicia.

ADVERTISEMENT

Iată și cea mai cunoscută rugăciune către Sfântul Timotei: ”Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.

ADVERTISEMENT

Cunoscătorul Cel de mai înainte şi Dumnezeu, Cel Ce cu înţeleaptă purtare de grijă se îngrijeşte de toate nevoile noastre, văzând frumuseţea cugetului tău, Sfinte Apostole Timotei, te-a învrednicit a fi împreună slujitor cu Dumneze­ieştii Apostoli. O începătorie mai presus de fire care poartă de grijă tuturor cunoaştem. Că Apostolul Timotei, elin fiind, luminându-se cu harul lui Hristos, se numără acum Apostol împreună cu Dumnezeiescul Pavel”