News

Calendar ortodox 12 aprilie: pomenirea Sfântului Mare Mucenic Sava

11.04.2019 | 16:28
Calendar ortodox 12 aprilie pomenirea Sfantului Mare Mucenic Sava

Potrivit calendarului ortodox, în data de 12 a lunii aprilie îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Sava, cel numit Gotul. Sfântul părinte a pătimit pentru Hristos în anul 372, în vremea progoanei lui Atanaric, de la dregătorul Atarid.

Calendar ortodox 12 aprilie: pomenirea Sfântului Mare Mucenic Sava

Mucenicul s-a săvârșit prin înecare în râul Buzău. Despre el a amintit Marele Vasile, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, când a cerut moaștele sale de la Biserica din Goția, se arată în noutăți-ortodoxe.ro. Tot în această zi îl pomenim și pe Sfântul Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia cea Mică, ce a murit la anul 775, mărturisind pentru sfintele icoane, dar și pe cuvioasa Antusa(Antuza), care era fiica împăratului Constantin Corponim. Cuvioasa s-a săvârșit în mănăstirea numită ”Buna înțelegere”, la anul 811.

De asemenea, urmează o improtantă sărbătoare pentru creștini, Paștele, iar în post, pe lângă bunătatea și căldura pe care ar fi bine să le-o oferim oamenilor, e improtant să ne și rugăm. Iată cea mai puternică rugăciune de iertare a păcatelor pe care o poți spune în fiecare zi în postul Paștelui.

Calendar ortodox 12 aprilie: pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Sava
Calendar ortodox 12 aprilie: pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Sava

Rugăciunea de iertare a păcatelor în postul Paștelui

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu, Păstorule şi Mielule, Care ai ridicat păcatul lumii şi ai iertat datoria celor doi datornici şi femeii celei păcătoase i‑ai dăruit iertare păcatelor ei, Cel ce ai dăruit vindecare slăbănogului împreună cu iertarea păcatelor lui, Însuţi, Stăpâne, uşurează, lasă, iartă păcatele, nelegiuirile, greşealele cele de voie şi cele fără de voie, cele cu ştiinţă şi cu neştiinţă, cele cu călcare de poruncă şi cu neascultare, ce s‑au făcut de robii Tăi aceştia (N).

Tu singur eşti fără de păcat şi ai putere a ierta păcatele şi Ţie se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de‑viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.