News

Calendar ortodox, 13 aprilie: pomenirea sfântului mucenic Artemon

12.04.2019 | 20:07
Calendar ortodox 13 aprilie pomenirea sfantului mucenic Artemon

Potrivit calendarului ortodox, în data de 13 a lunii aprilie îl pomenim pe sfântul mucenic Artemon. Născut din părinți creștini, în Laodiceea, Siria, în prima jumătate a secolului al III-lea s-a pus de mic în slujba bisericii. A început să citească în lăcașul sfânt și acolo a rămas timp de 16 ani.

Calendar ortodox, 13 aprilie:pomenirea sfântului mucenic Artemon

Preotul Sf Artemon a slujit Biserica creștină timp de 33 de ani și a dus creștinismul printre păgâni. Când împăratul Dioclețian a început persecuția îngrozitoare împotriva creștinilor era deja bătrân. La o vreme, împăratul a scos un edict prin care îi obliga pe creștini să jertfească la idoli. Știind de amenințare, Sfântul Sisinius a mers împreună cu Artemon și alți credincioși la templul lui Artemis, unde au dat foc idolilor, făcându-i una cupământul.

„După aceea, Sf. Sisinius şi Sf. Artemon au adunat creştinii în biserică, încurajîndu-i să nu se lepede de credinţa lor şi să nu se teamă de chinuri. Când a ajuns în Laodiceea, Patricius a sărbătorit festivalul de 5 zile închinate unor zei păgâni, după care s-a îndreptat spre templul lui Artemis ca să aducă ofrande zeilor. Aflînd cine a distrus templul, a mers cu un detaşament de soldaţi la biserica unde creştinii se aflau la rugăciune.

Calendar ortodox, 13 aprilie: pomenirea sfântului mucenic Artemon
Sfntul mucenic a îndurat multe și a luptat până la moarte pentru ceștini

Sfântul mucenic a îndurat multe și a murit pentru creștini

Cînd s-a apropiat de biserică a simţit dintr-o dată un fior, după care a făcut febră încât abia mai sufla. Soldaţii l-au dus acasă şi l-au pus în pat. El a spus că l-au blestemat creştinii şi că Dumnezeul lor îl chinuie. Deşi s-a rugat la idolii săi, aceştia nu l-au făcut bine. Atunci a trimis după Sf. Sisinius şi i-a cerut ajutorul promiţînd să-i ridice statuie din aur în mijlocul oraşului dacă îl ajută. Sfântul i-a răspuns: “Păstrează-ţi aurul, dar dacă vei crede în Dumnezeu, El te va tămădui.”

Temîndu-se că va muri, Patricius a declarat că crede în Dumnezeu şi s-a vindecat. Dar această minune nu a putut vindeca sufletul înrăit al păgânului. Chiar dacă nu s-a atins de Sf. Sisinius, el nu a renunţat la edictul imperial împotriva altor creştini din oraşul Cezareea. Pe drum s-a întâlnit şi cu Sf. Artemon, care era urmat de şase măgari sălbatici şi două căprioare”, se arată în calendar-ortodox.ro.