News

Calendar ortodox, 13 mai: pomenirea sfintei mucenițe Glicheria

12.05.2019 | 17:53
Calendar ortodox 13 mai pomenirea sfintei mucenite Glicheria

13 mai este o zi importantă pentru toți credincioșii, pentru că astăzi o prăznuim pe sfânta muceniță Glicheria. Tot astăzi, creștin-ortodocșii săvârșesc pomenirea părintelui Serghie Mărturisitorul, dar și pe cea a lui Pavsicacos, episcopul Sinadei.

Calendar ortodox pentru ziua de 13 mai: pomenirea sfintei mucenițe Glicheria

Astăzi, credincioșii din întreaga țară o pomenesc pe sfânta muceniță Glicheria.  Potrivit calendarului ortodox român, acesta a trăit în timpul împăratului Antonin și a guvernatorului Savin, în cetatea Traianopolei.

Şi aducând guvernatorul jertfă idolilor în cetate, sfânta a făcut semnul cinstitei cruci pe frunte, şi a mers la guvernator, declarând că este creştină şi roaba lui Hristos. Şi îndemnând-o guvernatorul ca să jertfească, ea a intrat în capişte şi, făcând rugăciune către Dumnezeu, a surpat idolul lui Dia şi l-a zdrobit. Iar păgânii ce erau acolo aruncau cu pietre asupra ei şi nu o ajungeau. De aceea au spânzurat-o de cosiţe şi au strujit-o şi au pus-o în temniţă, dându-se poruncă să nu i se dea mâncare multe zile”.

Preacuviosul părinte Serghie Mărturisitorul
Preacuviosul părinte Serghie Mărturisitorul

Prăznuirea părintelui Serghie Mărturisitorul

Tot astăzi, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe părintele Serghie Mărturisitorul. Acesta a trăit pe vremea împăratului Teofil cel prigonitor și nu a ezitat să facă tuturor cunoscut cuvântul Domnului, chiar dacă a fost asuprit.

Acesta fiind de neam slăvit şi mare, şi după suflet s-a dovedit mare. Căci stând înaintea împăratului Teofil cel prigonitor şi fără de Dumnezeu, acuzat că se închină sfintelor icoane şi, legându-i-se grumajii cu o funie a fost purtat şi înconjurat prin mijlocul uliţei celei pline de popor, suferind scuipări şi ocări şi luându-i-se toată averea, şi în temniţă rău pătimind şi cu toată casa sa totodată cu femeia şi cu copiii a fost izgonit. Şi de necazurile înstrăinării îndestulându-se şi luptându-se cu diferite scârbe, a fost chemat de Dumnezeu, şi s-a dus ca să câştige vrednice răsplătiri de la Hristos, Cel care dă răsplata nevoinţei” , se arată în calendrul creștin-ortodox.