Calendar ortodox 14 iulie. Este prăznuit Sfântul Nicodim Aghioritul

Daniel Scripcaru   
în HotNews
13/07/2019, 18:00
Calendar ortodox 14 iulie. Este prăznuit Sfântul Nicodim Aghioritul GALERIE FOTO
Calendar ortodox 14 iulie

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 14 iulie pe Sfântul Nicodim Aghioritul. S-a născut în orasul Naxos, în anul 1749, iar până la intrarea în monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La vârsta de 16 ani este trimis la Smirna, unde deprinde învățătura dascălului Ierotei. A învățat latina și franceza, devenind un bun cunoscător al Sfinților Părinți, al aghiografiei și sfintelor canoane.

Calendarul Ortodox îl prăznuiește pe 14 iulie pe Sfântul Nicodim Aghioritul

În anul 1770, după terminarea studiilor, Nicolae se întoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos îl angajează secretar. La 26 de ani, după câteva vizite în Sfantul Munte, intră în monahism, la Manastirea Dionisiu, primind numele de Nicodim.

Episcopul Macarie al Corintului îi va cere să corecteaze și să pregătească pentru tipar “Filocalia”. Este tiparită în anul 1782, în Veneția. Aceasta acoperă o perioadă de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cerearea acestuia revizuiește și Everghetinosul și Despre Impărtășania necontenită.

Calendar ortodox 14 iulie
Calendar ortodox 14 iulie. Sursa foto: doxologia.ro

A tradus și corectat multe cărți bisericești

Sfântul Nicodim Aghioritul părăsește apoi Mănăstirea Dionisiu și se retarge într-o chilie aproape de Haries, apoi merge să viețuiască într-o chilie din Capsala, din zona pustnicească între Karies și Manastirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise. Apoi se retrage într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782.

Aici, la cererea varului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris “Manualul sfaturilor bune”, sau “Paza celor cinci simtiri”. El invață cum se poate dezrobi mintea (nous) de înlănțuirea plăcerilor simțurilor, pentru a-i permite înălțarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovnicești ale contemplației.

Revine în Sfântul Munte și i se încredintează traducerea și editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat și un “Indreptar de spovedanie” care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi. El a publicat, de asemenea, două opere adaptate dupa vestitele cărți duhovnicești din Apus, adica “Razboiul nevazut” de Lorenzo Scuppoli (1589) si “Deprinderi duhovnicesti”, care au cunoscut până în zilele noastre un mare ecou.

Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane, pe care a terminat-o în doi și pe care a numit-o “Pidalion”, tradusă și în română în anul 1844. A trecut la cele veșnice pe 14 iulie, 1809.

Închide ×