News

Calendar ortodox 14 iunie. Este prăznuit Sfântul Proroc Elisei, Ce minuni a făcut!

13.06.2019 | 17:32
Calendar ortodox 14 iunie Este praznuit Sfantul Proroc Elisei Ce minuni a facut
ADVERTISEMENT

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 14 iunie pe Sfântului Proroc Elisei. Chiar de la nașterea sa, Elisei a atras atenția mai marilor preoți, deoarece atunci când a venite lume, o statuie de aur care avea forma unui vițel la care se rugau israelițenii a mugit atât de tare încât s-a auzit până la Ierusalim!

Sfântul Proroc Elisei, prăznuit pe 14 iunie de calendarul ortodox

Un mare preot spus imediat că s-a născut un mare proroc al lui Dumnezeu. după ce Elisei s-a făcut bărbat desăvârşit, îşi petrecea viaţa sa în curăţia fecioriei, pentru a fi mai plăcut lui Dumnezeu. El a fost chemat la prorocie chiar de Sfântul Ilie, care a ascultat astfel cuvântul Domnului.

ADVERTISEMENT

Elisei s-a făcut proroc, cu darul lui Dumnezeu, nu mai puţin decât Sfântul Ilie, povăţuitorul şi învăţătorul său. Iar când Dumnezeu a voit să ia pe robul Său Ilie în vifor de foc cu căruţa sa spre cer şi să-l mute în Rai, Ilie a poruncit lui Elisei să-i spună lui ce dar voieşte să ceară de la Dumnezeu, pe care să-l mijlocească Sfântul Ilie cu rugăciunea sa.  Elisei nu a cerut oarecare lucruri pământeşti. „Să fie, zicea el, Duhul cel din tine îndoit (dublu) în mine”, adică darul prorociei şi al facerii de minuni, ca pe oamenii cei rătăciţi de la Dumnezeu şi duşi în urma idolului Baal să-i înveţe cu cuvântul prorocesc, iar cu facerea de minuni să întărească cele grăite şi să-i întoarcă iarăşi la Dumnezeul Cel Adevărat.

Calendar ortodox 14 iunie
Calendarul ortodox il praznuieste pe 14 iunie pe Sfantul Elisei. In fotografie se poate vedea biserica Sfantul Elisei din Ierihon

Ce minuni a făcut Sfântul Proroc Elisei

Dumnezeu a făcut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despărțit apele Iordanului precum odinioară Moise despărțise apele Marii Rosii; a făcut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apă tranșeele de apărare excavate în războiul cu Moabitenii; a înmuțtit untdelemnul din vasele văduvei cea săracă; l-a înviat pe fiul femeii sunamite; a hrănit o sută de oameni cu douazeci de pâini mici, l-a vindecat pe Neeman, căpetenia de oști de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mândrit; a orbit toată oștirea siriană, iar alta oștire a pus-o pe fugă; a prorocit multe care aveau să se întample. A murit în jurul anului 839 i.d.H. și a fost înmormântat în Samaria, la Sevastopoli.

ADVERTISEMENT

Dar nu numai în viaţă a făcut multe minuni, ci şi după moarte era făcător de minuni; pentru că în acelaşi an s-a întâmplat un lucru ca acesta: dus fiind un mort la îngropare în cetatea Samariei, deodată ostaşii de la Moab au năvălit tâlhăreşte în pământul acela. Iar îngropătorii, văzând de departe pe ostaşi venind, au aruncat pe acel mort în mormântul lui Elisei şi au fugit în cetate. Şi căzând trupul celui mort, s-a atins de oasele lui Elisei şi îndată a înviat.