News

Calendar ortodox, 14 mai: Este pomenit Sfântul Mucenic Isidor

13.05.2019 | 18:00
Calendar ortodox 14 mai Este pomenit Sfantul Mucenic Isidor

În actualul calendar ortodox, pe 14 mai este pomenit Sfântul Mucenic Isidor. Tot marți, 14 mai, sunt pomeniți și Sfinții Terapont, Alexandru din Conducheli, Leontie (patriarhul Ierusalimului), Marcu Criteanul și Ioan Bulgarul. Este una dintre cele mai importante zile pentru Biserica Ortodoxă.

Calendar ortodox, 14 mai: Sfântul Isidor, cel fără de limbă

Sfântul Mucenic Isidor, cel mai important dintre cei pomeniți de calendarul creștin ortodox pe 14 mai, s-a născut în Alexandria și a condus armata Împăratului Deciu între anii 249 – 251 după Hristos. După ce s-a aflat că este creștin, lui Isidor i s-a cerut să se lepede de dreapta credință și să se închine idolilor.

Isidor a opus rezistență și nu a trădat Cuvântul lui Dumnezeu. Drept consecință, i-au tăiat limba. Chiar și cu limba tăiată, în mod miraculos, Isidor continua sî propovăduiască învățătura creștină. În anul 251, după doar 3 ani de împărăție, acesta a fost condamnat la moarte prin tăierea capului. A devenit astfel unul dintre martirii creștinismului.

Sfântul Ioan Bulgarul s-a dus la turci să le spună despre Iisus Hristos și a sfârșit mort. Sursa foto: doxologia.ro

Povestea de viață a Sfântului Ioan al Bulgariei

Pe 14 mai este pomenit de Biserica Ortodoxă Română și un sfânt din țara vecină. Sfântul Ioan Bulgarul a primit cununa muceniciei în anul 1765, la doar 19 ani. Pe când era un prunc, a renunțat la credința creștină și, după ce se împrietenise cu prietenii lui musulmani, s-a convertit la religia lor.

La vârsta de 16 ani s-a gândit că a făcut o mare greșeală și a vrut să se întoarcă înapoi la creștinism. A mers la Muntele Athos unde a intrat în Marea Lavră. A stat acolo timp de trei ani de zile devenind stareț. Ca să își repare eroarea comisă trecând la Islam, a mers până la Constantinopol să îl mărturisească public pe Hristos, cu prețul vieții.

A apărut în straie călugărești în fața turcilor și a făcut semnul Sfintei Cruci, iar apoi a început să spună rugăciuni creștine. Mulțimea l-a târât prin Biserica Sfânta Sofia, unde i-au tăiat și capul. A refuzat până în ultima clipă să se întoarcă la foștii frați musulmani.