Life

Calendar Ortodox 14 octombrie 2022. Sărbătoare importantă pentru creștini: Sfânta Parascheva

Calendar ortodox. Sfânta Cuvioasă Parascheva, pomenită pe 14 octombrie 2022. Povestea de viață și minunile făcute de Cuvioasă.
13.10.2022 | 11:50
Calendar Ortodox 14 octombrie 2022 Sarbatoare importanta pentru crestini Sfanta Parascheva
Calendar ortodox. Sfânta Cuvioasă Parascheva, pomenită pe 14 octombrie 2022. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox ne amintește pe cine cinstim în data de 14 octombrie 2022. Este vorba de o sărbătoare importantă pentru creștini: Sfânta Cuvioasă Parascheva, care are o însemnătate religioasă foarte mare pentru credincioși.

Calendar ortodox. Sfânta Cuvioasă Parascheva, pomenită pe 14 octombrie 2022

Sfânta Parascheva este cinstită anul acesta joi, 14 octombrie. Potrivit crestinortodox.ro, sărbătoarea este trecută în calendar cu cruce roșie și este o zi în care foarte mulți români își pomenesc onomastica, ziua numelui.

ADVERTISEMENT

Cuvioasa s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, foarte aproape de Constantinopol, Istanbulul de azi. Tatăl său a fost administratorul localității, în timp ce mama era o creștină cu frică de Dumnezeu.

Se spune că atunci când avea 10 ani a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului. „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 3,34). Aceste cuvinte o determină să-și ofere hainele celor săraci.

ADVERTISEMENT

Ascultând cuvântul Domnului, a decis să se retragă în pustietate, unde tot timpul și l-a petrecut în post și rugăciune. A stat câțiva ani la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, apoi a plecat spre Țara Sfântă cu dorința de a rămâne definitiv în locurile sfinte.

Mai târziu, Sfânta Cuvioasă Parascheva a văzut Ierusalimul și s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. Ulterior, un înger i s-a adresat Sfântei Cuvioase Parascheva și i-a spus să se întoarcă în orașul natal.

ADVERTISEMENT

Sfânta Cuvioasă Parascheva și minunile sale

Avea 25 de ani când a revenit în Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, avea să-și dea sufletul și să fie înmormântată ca o străină, pe malul mării. Cei care se roagă la moaștele sale pot găsi liniștea sufletească și vindecarea de boli trupești și sufletești.

O tradiție veche ne spune că un marinar aruncat de pe o corabie a fost adus pe țărm de valuri și a fost îngropat de un sihastru. În groapa săpată de acesta se afla trupul Prea Cuvioasei care era neputrezit și plin de mireasmă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, trupul corăbierului a fost îngropat alături. În noaptea următoare, unul dintre creștinii care săpase groapa, a visat o împărătească care stătea pe un scaun luminat și care era înconjurată de îngeri. Cuvioasa l-a mustrat că nu i-a mutat corpul.

Împărăteasa nu era nimeni alta decât Parascheva. Așa a ajuns ca trupul ei să fie așezat undeva la loc de cinste, în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Acolo au avut loc primele minuni și vindecări în urma rugăciunilor care se făceau pe lângă cinstitele moaște.

În momentul de față, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași, unde creștinii ortodocși pot merge în pelerinaj pentru o perioadă de o săptămână.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci”. Amin.

 

 

ADVERTISEMENT