Life

Calendar Ortodox 14 septembrie 2020. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. E cruce roșie

14.09.2020 | 07:30
Calendar Ortodox 14 septembrie 2020 Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi E cruce rosie
ADVERTISEMENT

Ca în fiecare an, credincioșii din România sărbătoresc pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii) cea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Este a doua sărbătoare importantă din noul an bisericesc după Sfânta Maria Mică și cea mai veche închinată cinstirii lemnului sfânt.

De altfel, în această zi sunt marcate două mari evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci. În primul rând avem găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

ADVERTISEMENT

Totodată, ortodocșii celebrează în această zi aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, pe vremea lui Heraclius. Împăratul bizantin a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Pe 14 septembrie sărbătorim Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și obiceiuri

În popor, această sărbătoare se mai numeşte şi Ziua Crucii. Încă din cele mai vechi timpuri se spune că data de 14 septembrie vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Există și nenumărate superstiții pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie.

ADVERTISEMENT

Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, au explicat specialiştii în Etnografie şi Folclor din cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

ADVERTISEMENT

Se spune că monedele sfințite aduc sănătate și belșug

De asemenea, preotul sfinţeşte în această zi via şi butoaiele de vin, pentru ca gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului, motiv pentru care se numesc în limbaj popular strugurii lui Dumnezeu.

În serile culesului, podgorenii obișnuiesc să facă focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică. Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, menta, măghiranul şi cimbru, considerate plante magice.

ADVERTISEMENT

Acestea îi apără pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă. Cât desăre monedele sfinţite de Înălțarea Sfintei Cruci, ei bine, se spune că acestea aduc belșug și spor în toate, cu condiția să fie păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă.

ADVERTISEMENT