Life

Calendar ortodox 14 septembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce roșie

Calendar ortodox pentru 14 septembrie 2021. Este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, cu cruce roșie.
13.09.2021 | 17:00
Calendar ortodox 14 septembrie 2021 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi E cruce rosie
Calendar ortodox 14 septembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce roșie. Sursa foto: crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Conform calendarului ortodox pentru 14 septembrie 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Aceasta este a doua sărbătoare importantă din noul an bisericesc, prima fiind Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică). Este cea mai veche dintre sărbătorile creștine și amintește de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

ADVERTISEMENT

Totodată, Înălțarea Sfintei Cruci marchează și două evenimente importante. Este vorba despre găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.

Calendar ortodox 14 septembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce roșie

În fiecare an, pe 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii), potrivit calendarului ortodox. Este cea mai veche sărbătoare creștină, dar și una dintre cele mai importante.

ADVERTISEMENT

De asemenea, creștinii ortodocși sărbătoresc și aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, pe vremea lui Heraclius. Împăratul bizantin a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, scrie doxologia.ro.

Ziua de 14 septembrie este considerată data care vestește sfârșitul verii și începutul toamnei, conform tadițiior din cele mai vechi timpuri.

ADVERTISEMENT

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare marcată prin post aspru. Crucea aduce aminte de Patimile și moartea Mântuitorului. Această sărbătoare este singura marcată de un astfel de post, dar și o rugăciune care se regăsește atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și cel latin.

În această zi de sărbătoare, este important ca ortodocșii să rostească o rugăciune extrem de importantă, care îi va feri de toate relele. Aceasta poate fi regăsită pe creștinortodox.ro.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, strâns legată de viața sfinților Împărați Constantin și Elena

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci amintește de un moment important din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Înainte de lupta cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor, împăratul Constantin a avut o viziune. Pe cer, în plină zi, i s-a arătat o cruce formată din stele, având inscripţia „Prin acest semn vei învinge”. Împăratul a învins, iar mama lui a poruncit, după această victorie, să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.

Acolo au fost găsite trei cruci identice:  cea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, Patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise.

Atunci când Macarie a așezat Sfânta Cruce lângă ea, se spune că fata a înviat. Biserica a devenit imediat neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vadă Sfânta Cruce, după ce vestea învierii tinerei s-a răspândit.

În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălțat crucea astfel încât să fie văzută de toți creștinii. De atunci, în fiecare an, acest eveniment se sărbătorește pe 14 septembrie.

În tradiția populară, această sărbătoare mai are și alte denumiri. Înălțarea Sfintei Cruci mai poartă și numele de Cârstovul Viilor, marcând începutul culegerii viilor.

O altă denumire este Ziua Şarpelui, întrucât se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzătorile subterane, hibernând până la primăvară.

ADVERTISEMENT