News

Calendar ortodox 15 aprilie. Sfântul mucenic Crescent cel din Mira Lichiei

14.04.2019 | 15:10
Calendar ortodox pentru zoua de 15 aprilie

15 aprilie este o zi importantă pentru toți credincioșii, pentru că astăzi îl pomenim pe sfântul mucenic Crescend din Mira Lichiei. Tot astăzi, potrivit calendarului ortodox român, sunt prăznuite sfintele mucenice Vasilisa și Anastasia

Calendarul ortodox 15 aprilie îl prăznuiește pe Sfântul mucenic Crescent cel din Mira Lichiei

În ziua de 15 aprilie îl prăznuim pe sfântul mucenic Crescent cel din Mira Lichiei. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta provine dintr-o familie de oameni înțelepți și cu mare dragoste atât pentru Dumnezeu, cât și pentru Mântuitorul Hristos.

Acest sfânt a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit, înaintat în vârstă. Văzând că păgânătatea se semeţeşte, şi legea idolilor se înalţă, şi are pe mulţi supuşi sub robia rătăcirii, de se închinau la cel fără de suflet, el intrând în mijlocul lor, şi îndemna să părăseasră deşertăciunea şi să se întoarcă spre Dumnezeul, cel cinstit de crestini ca un făcător al tuturor şi a toată suflarea şi de viaţă dătător. Iar guvernatorul numindu-l pe sfânt bicisnic şi nenorocit, că insuşi de bunăvoia lui şi-a ales a ajunge la torturi, sfântul zise că mai mare fericire şi cinste este a pătimi cineva pentru Hristos. Şi întrebându-l de soartă, de patrie şi de nume, el pentru toate zicea că este creştin. Şi nevrând nici de formă să dea cinstire idolilor, cum îl sfătuia guvernatorul la toate, ci mărturisea şi zicea că nu poate trupul să facă alta decât ceea ce vrea sufletul, de care trupul este ocârmuit. De accea a fost supus la chinuri în timpul cărora şi-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu”.

Sfântul mucenic Crescent
Sfântul mucenic Crescent

Calendar ortodox 15 aprilie. Sfintele mucenici Vasilisa și Anastasia

Tot astăzi, credincioșii din întreaga lume fac pomenirea sfintelor mucenice Vasilisa și Anastasia. Potrivit calendarului creștin ortodox, acestea provin din cetatea Romei, fiind ucenicele sfinților apostoli Petru și Pavel.

Aceste sfinte erau din marea cetate Roma, de bun neam şi bogate, uceniţe fiind ale sfinţilor apostoli Petru şi Pavel. După sfârşitul cărora, adunând noaptea sfintele lor moaşte, şi îngropându-le, au fost pârâte la Neron împăratul, care le-a pus întâi la închisoare. Apoi fiind scoase, şi spunând ele că rămân întru mărturisirea lui Hristos, au fost spânzurate, şi li s-au tăiat sânii şi mâinile şi picioarele şi limbile şi la sfârşit li s-au tăiat şi capetele de sabie” , se arată în calendarul creștin-ortodox.